30 Mart 2012 Cuma

NKP, Nükleer ÇED tutanağına itiraz etti

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu, Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin ÇED toplantısı yapılamadığı halde yapılmış gibi gösterilmesine tepki gösterdi. Hazırlanan tutanağın düzeltilmesini istedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Santrali Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına ilişkin Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması yaptı.

Mersin merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'ün de katıldığı açıklamada, NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan konuştu. Dün Büyükeceli Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilecek toplantının, nükleer karşıtlarının itirazı üzerine yapılmadığını hatırlattı.

Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün tutanağa, "Toplantı yapılmıştır fakat yoğun protestolar üzerine toplantı sonlandırılmıştır" şeklinde yazdığını aktaran Aslan, bu yazının hukuki olmadığına dikkat çekti. Çevre Müdürlüğü'nden "ÇED toplantısı yapılmamıştır" şeklinde tutanağın düzeltilmesini istediklerini belirten Aslan, dün kendilerine destek veren tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür etti.

Aslan'ın konuşmasının ardından hazırlanan açıklamayı okuyan Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, ÇED toplantısına halk yerine Akkuyu NGS AŞ'nin çalışanları ve yandaşlarının alındığını kaydetti.

Nükleer santrale karşı itirazlarını ifade etmek için toplanan yüzlerce insanın salona alınmadığını anlatan Kılıççı, antidemokratik bir tutum sergilendiğini belirterek şöyle konuştu: "Salonda bulunan sivil güvenlik güçlerinin baskısı ve nükleer karşıtlarının itirazları, büyük bir kaos yaratmıştır. Konuşmalar sırasında yaşam haklarını savunan 3 gencimizin gözaltına alınmalarını ve tartaklanmalarını kınıyoruz. Yaşanan kaosa rağmen toplantının devam etmesi ÇED Yönetmeliği'ne aykırı olup, toplantı meşruiyetini yitirmiştir. Toplantı sırasında tutulmayan tutanağa, toplantı sonrasında gerçeği yansıtmayan, 'toplantı yapılmıştır, yoğun protestolar yüzünden toplantı sonlandırılmıştır' yazılması hukuki değildir. Çevre Müdürlüğü'nün derhal bu toplantının yapılmadığını açıklamasını bekliyoruz."

Kılıççı, Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayarak, herkesi bu mücadeleye destek vermeye çağırdı.

Kaynak: ETHA