ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, Türkiye’deki 3 bin 200 belediyenin yaklaşık 50 adedinin kanalizasyon sularını arıttığına dikkat çekerek, “kanalizasyon suları doğrudan nehirlere, göl ve denizlere akmaktadır” dedi.
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 22 Mart Dünya Su günü vesilesi ile 10 gündür sürdürdükleri eğitim çalışmalarının sonuncusunu Bursa’da yaptıklarını açıkladı.
Göktaş, seminerde dünyadaki tatlı suyun yüzde 80’inin buzul olarak kutuplarda bulunduğundan, Dünyadaki nehirlerin yaklaşık 3’te 2’sinin sınır ötesi su olarak bir kaç komşu ülke tarafından paylaşıldığından bahsettiğini ifade ederek, “Bu nehirlerin hemen hemen tamamı komşu ülkelerle sorunlara yol açmaktadır. Yaklaşık 1.1 milyar insan temiz içme veya kullanım suyundan yoksundur. Her yıl yaklaşık 5 milyon insan temiz su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölmektedir. 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri şiddetli derecede su sıkıntısı çekecektir. Halen dünyada 2.8 milyar insan şehirlerde yaşıyor, bu rakam 2025'te 4,5 milyara yükselecek. Şehirler temiz suya daha fazla ihtiyaç duymakta olup aynı zamanda da daha büyük atık su sorununa yol açmaktadırlar” dedi.
Arıtma tesisleri yeterli değil
Türkiye’deki 3 bin 200 belediyenin yaklaşık 50 adedinin kanalizasyon sularını arıttığına dikkat çekerek, “Başka bir deyişle nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonuna ait kanalizasyon suları doğrudan nehirlere dolayısıyla göl ve denizlere akmaktadır. Bu ürkütücü gerçek yaşamımızı tehdit ediyor. Suyu bilinçli kullanmak, kirletmemek, akarsu ve içilebilir su kaynaklarımızı korumak hepimizin görevi” dedi.
ANKA
Kaynak: Haberlink