30 Mart 2012 Cuma

Bir pankarta 52 yıl hapis

AKP binasında pankart açan 4 üniversite öğrencisi hakkında toplam 52 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Savcı, gençlerin siyasi yasaklı olmasını da istedi.

"Tutuklu öğrencilere özgürlük" talebiyle 30 Aralık 2011 tarihinde AKP Beşiktaş İlçe Teşkilatı'nı işgal eylemi yapan 4 SGD üyesi hakkında dava açıldı. 4 genç için toplam 52 yıl hapis cezası isteniyor. Gençlerin ilk duruşması 26 Nisan'da İstanbul 42. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

HER BİRİNE 13 YIL HAPİS

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Öz, hazırladığı iddianamede, üniversite öğrencileri Büşra Mete, Duygu Bozkurt, Şahin Yeşilırmak ve Doğuberk Zeki Dolay'ın AKP Beşiktaş İlçe Teşkilatı'nda 20 bin liralık maddi hasara yol açtıklarını iddia etti. Bu zararın nedeni; kırılan camlar, masa ve sandalyeler gösterildi. Oysa, SGD'liler içeri girip cam panelin kapısını kilitlediklerinde, camlar AKP'liler tarafından sandalyelerle kırılmış, AKP yöneticileri öğrencilere saldırmış, birisinin kafasını duvara vurmuştu. İddianamede, AKP yöneticilerinin saldırılarına ilişkin herhangi bir ifade yer almazken, gençler hakkında 4.5 ila 13'er yıl arasında hapis cezası istendi. Savcı, gençlerin belirli kamusal haklarından yoksun bırakılmasını da talep etti.

Savcı Öz, gençlerin "görevi yaptırmamak için direnme", "Siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme", "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma" suçlarını işlediğini iddia ederek cezalandırılmalarını istedi.

POLİS, YARGI MENSUBU OLDU

Savcının, gençlerin Türk Ceza Kanunu'nun "görevi yaptırmamak için direnme" suçunu düzenleyen 265. maddesinin 2. fıkrasıyla cezalandırılmalarını istemesi dikkat çekti. TCK 265/2, "yargı görevi yapan kişilere karşı görevi yaptırmamak için direnme" suçunu düzenliyor. Yine yasalara göre, yargı görevi yapan kişiler hakim, savcı ve avukatlarla sınırlıyken; polis, idare görevi yürütüyor.

SAVCI: GENÇLER SİYASET YAPMASIN

Toplam 52 yıl hapis cezası isteyen Savcı Öz, gençlerin milletvekilliği, belediye başkanlığı, valilik, kaymakamlık, muhtarlık gibi görevler üstlenememesini, siyasi yasaklı olmasını, seçme ve seçilme hakkını kullanamamasını, siyasi parti, dernek, vakıf yöneticisi olamamasını da taleplerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

30 Aralık 2011 tarihinde, Beşiktaş AKP İlçe Teşkilatı içinde "Tutuklu öğrencilere özgürlük" pankartı açan SGD üyeleri, 600'e yakın öğrencinin tutuklu olduğuna dikkat çekerek, tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etmişti.

SGD üyelerinin eylemi sürerken gençlere saldıran AKP üyeleri, gençleri darp etmiş, gençlere sandalye fırlatırken bina camlarını kırmıştı. 4 SGD üyesi ve 18 yaşından küçük H.B.B. çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

"Tutuklu öğrencilere özgürlük" pankartı açan gençler, nöbetçi savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, gençler nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

Haberi takip eden ETHA muhabiri de gençlerle birlikte gözaltına alınmış, AKP üyelerinin hakaret ve tehditlerine maruz kalmıştı.

Kaynak: ETHA