17 yıl önce gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, yorgun ancak kararlı bir sesle, kaybedenlere seslendi: "Oğlumun katilini istiyorum. Bu Galatasaray'ı bırakmıyorum."
Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 365. haftasında 17 yıl önce gözaltında işkence ile öldürülen Hasan Ocak'ın dosyasını açıkladı, katillerinin yargılanmasını istedi.
3 KUŞAK OCAK EYLEMDE BULUŞTU
Eyleme oğlu için mücadele eden Emine Ocak, Hasan Ocak'ın kardeşleri ile yeğenleri katıldı. Ayrıca gazeteci olarak süreci takip eden ve kısa bir süre önce cezaevinden tahliye edilen Ahmet Şık ile dönemin İHD Genel Başkanı Akın Birdal ve Hasan Ocak'ın mücadele arkadaşı Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da eylemde Ocak ailesinin yanında yer aldı.
İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLDÜ
Hasan Ocak, Gazi katliamının ardından, 21 Mart 1995 tarihinde kızkardeşinin doğum günü kutlaması için evlerine gitmek üzere işten çıktı. Yolda İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polislerince gözaltına alındı.
Tanıkları vardı ama gözaltında olduğu inkar edildi. Ailesi, yoldaşları ve İnsan Hakları Derneği üyeleri Hasan Ocak'ı bulmak için sokaklara çıktı. 58 günlük arayışın ardından Ocak'ın işkence görmüş cansız bedeni kimsesizler mezarlığında bulundu. Ocak'ın parmağında parmak izi alınırken kullanılan mürekkep vardı. Ayakkabısının bağcıkları ile pantolonunun kemeri yoktu. Bunlar gözaltına alınanlara uygulanan işlemlerdi.
Hasan Ocak'ın cansız bedeninin bulunmasının ardından aynı yerde işkence ile öldürülen Rıdvan Karakoç'un da cansız bedeni bulundu.
'TÜRK POLİSİ İŞKENCE YAPMAZ'
Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı, Hasan Ocak'ın gözaltına alınması ve kaybedilmesi ile ilgili yapılan çok sayıdaki suç duyurusuna "Türk polisi işkence yapmaz, gözaltında kimseyi kaybetmez" diye yanıt verdi.
Aile defalarca suç duyurusunda bulundu. Eksik bırakılan soruşturmanın derinleştirilerek devam etmesini talep etti. Son olarak da iddianamede ortaya çıkan bilgilere dayanarak Ergenekon davasına müdahillik talebinde bulundu. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Her ne kadar tanık ifadesinde geçiyorsa da, mahkememizde söz konusu iddialarla ilgili yargılama yapılmamaktadır" dedi.
İŞTE SORUMLULARIN LİSTESİ
Oturma eyleminde İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamayı, Sivas Katliamı'nda öldürülen Şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok okudu. Açıklamada, Ocak öldürüldüğünde görevde olan yetkililer hatırlatıldı: "Devletin örtülü ödenekten harcadığı paralar konusunda 'ne için harcandığı açıklanırsa, devlet sıkıntıya düşer' diyen Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Valisi'ydi. Adı yargısız infazlarla özdeşleşen Necdet Menzir, İstanbul Emniyet Müdürü'ydü. 1980'de Kars'ta Cemil Kırbayır'ın, 1984'de İstanbul'da Maksut Tepeli'nin gözaltında kaybedilmesinde rol alan Bayram Kartal, Hasan'a işkence yapan ekibin şefiydi. 1000 gizli operasyonla övünen Mehmet Ağar Emniyet Genel Müdürü'ydü. Pek çok kayıptaki gibi Nahit Menteşe İçişleri Bakanı'ydı. Devlet için cinayet işleyenleri şerefli ilan eden Tansu Çiller Başbakan'dı. Kaybedilen evlatlarını arayan annelere, 'Çocuklarınız cebimde mi çıkarıp vereyim' diyen Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı'ydı."
Altıok, açıklamanın sonunda, Ocak ailesinin adalet mücadelesinin devam ettiğini belirterek, "Hasan Ocak'ın kaybedilmesinden onları sorumlu tutuyor ve yargılanmalarını istiyoruz" dedi.
'KAPI KAPI GEZDİM...'
Oğlunun cenazesi bulunduktan sonra bu kez katillerinin peşine düşen anne Emine Ocak, yorgun ancak kararlı sesiyle bir kez daha seslendi: "Kapı kapı gezdim, oğlumu aradım ama bana vermediler. Onu öldürdüler. Ben onu hep istedim. Beni alıp Ankara'da cezaevine koydular. Cezaevine bana işkence yaptılar, küfür ettiler. Sonra buraya geldik. Oğlumun katilini istiyorum. Bu Galatasaray'ı bırakmıyorum."
'ADALET ARAYIŞIMIZ DA BİTMİYOR'
Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, 17 yıldır ağabeyine duyduğu özlemin hiç bitmediğini belirtti, "Bu 17 yılda bitmeyen, üzerinden onyıllar daha geçse hiçbir zaman peşini bırakmayacağız bir duygumuz daha var: adalet duygusu, faillerin cezalandırılması duygusu. 17 yıldır devletin bir arpa boyu yol gitmeyerek failleri yargılamaması nedeniyle 365 hafta değil, belki 3 bin 650 hafta burada olacağız. Ama biz geçen zamana inat gerceklerin açığa çıkartılması için vazgeçmeyeceğiz" dedi.
'GEÇMİŞLE HESAPLAŞILMADIKÇA BURADAYIZ'
Hasan Ocak'ın ardından cesedi bulunan Rıdvan Karakoç'un ağabeyi Hasan Karakoç konuştu. Karakoç, Cumartesi meydanında çocukların, torunların babalarını, dedelerini aradığını belirterek, "Türkiye bu ayıbı kapatmadıkça, bu kirli geçmişiyle hesaplaşmadıkça bu davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bin yıl da geçse buradayız" dedi.
İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, hala mezarı olmayan kayıplar olduğunu belirterek, kayıp yakınlarının "kayıplarımızı arayacağız, kayıplarımızın hesabını soracağız" dediğini anlattı. Birdal, korkusuz, kaygısız ve aydınlık bir gelecek için yüzleşmenin çok önemli olduğunu belirtti.
Cumartesi anneleri, 366. haftada yeniden Galatasaray'da buluşma sözü vererek, eylemi bitirdi.
Kaynak: ETHA