29 Mart 2012 Perşembe

Yedi Konuşmaya 15 Yıl Hapis!

Eski BDP Milletvekili Halis'e, vekilliği döneminde ve seçim öncesi yaptığı yedi ayrı konuşma nedeniyle "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandasından" 15 yıl altı 6 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, "örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Cezanın gerekçesi olarak, Halis'in 12 Haziran 2011 seçimlerinden önce ve 2008, 2009, 2010 yıllarında yaptığı yedi farklı konuşma gösterildi.

Halis'in avukatı Hasan Doğan, dün yapılan son duruşmada, suça gerekçe gösterilen konuşmaların "ifade özgürlüğü" kapsamında yapıldığını belirterek, müvekkilinin beraatını istedi.

Ancak mahkeme heyeti konuşmaları "örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak" kapsamında değerlendirdi.

Halis'e verilen cezanın hukuki olmadığını dile getiren avukat Doğan cezayı temyiz edeceklerini söyledi.

"Ne konuşsam hakkımda dosya hazırlanmış"

Gazetelerdeki haberlere göre, hakkında verilen hapis cezasını değerlendiren Halis, artık Türkiye'de milletvekili olmanın hiçbir anlam taşımadığını ve milletvekilliğinin bile sorgulandığını söyledi.

"Milletvekilliği yaptığım dönemde seçim bölgem olan Dersim'de katıldığım toplantı ve basın açıklamalarında yaptığım konuşmalardan dolayı hakkımda davalar açılmıştı. Bu davalardan yedisi dün karara bağlandı. Artık Türkiye'de milletvekilliği bile sorgulanıyor. Nerede konuşmuşsam hakkımda dosya hazırlanmış."

"Ben seçmenimle konuşmak ve onlara bilgi vermek dışında bir şey yapmadım. Partimizin adına katıldığım toplantıların hepsi suç sayılmış, artık söylenecek bir şey yok. Hala hakkımda 20 ayrı dosya daha var. Bakalım oradan kaç yıl verilecek."

Kaynak: Bianet