23 Mart 2012 Cuma

'Bu bir vicdan davasıdır'

Puşi taktığı için gözaltına alınan 25 aydır tutuklu bulunan Cihan Kırmızıgül'ün 8. duruşmasına devam ediliyor. Arkadaşları, Kırmızıgül için Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.


Puşi taktığı için 25 aydır tutuklu olan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, bugün 8. kez hakim karşısına çıkacak. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kırmızıgül, 45 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Cihan Kırmızıgül'ün arkadaşları ve hocaları, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde Cihan Kırmızıgül'ün serbest kalması talebiyle bir araya geldi. Hocaları ve arkadaşları Cihan için puşi taktı. Eyleme, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Cihan Kırmızgül'ün kardeşi Serhat Kırmızıgül de destek verdi.

Eylemde, "Biz de taktık puşi, bizi de alın, memleketi kurtarın", "Baskılar son bulsun, Cihan özgür olsun", "Cihan çıkacak, sokak özgür kalacak", "İşte AKP demokrasisi", "Be ziman jiyan nabe", "Biji Newroz, Newroz piroz be" sloganları atıldı.

'GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASINDAN NEDEN ÇEKİNİLİYOR'

Cihan'ın arkadaşları adına açıklama yapan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Cihan Kırmızıgül'ün tutuklanmasına neden olan olayla ilişkilendirilebilecek hiçbir somut delil olmadığını belirtti.

7. duruşmada Kırmızıgül'ün avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin mahkeme heyeti tarafından geri çevrildiğini hatırlatan İnceoğlu, "Gerçeklerin ortaya çıkmasından neden çekiniliyor" diyerek tepki gösterdi.

Yüzlerce öğrencinin ders notları, halay çekmek, kitaplar, su faturaları gibi sebeplerle tutuklandığına dikkat çeken İnceoğlu, "Öğrencilerin örgütlenme özgürlükleri ve siyaset yapma hakları tutuklamalar ile ellerinden alınıyor" diye konuştu.

"Bugün Çağlayan Adliyesi'ne yeniden Cihan'ın yanında olmak için ve bu kez belki de onu almak umuduyla geldik" diyen İnceoğlu, benzer olaylar karşısında sessiz kalmayacaklarını, insanları ifade ve örgütlenme özgürlüğü için mücadele edeceklerini duyurdu.

Cihan Kırmızıgül'ün kardeşi Serhat Kırmızıgül, "Bu bir vicdan davasıdır" dedi, destek veren herkese teşekkür etti. Kardeş Kırımızıgül, adaletin yerini bulmasını istedi.

'BİZ BUGÜN CİHAN'I ALIP GİTMEK İSTİYORUZ'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise "Biz bugün Cihan'ı alıp gitmek istiyoruz" diyerek başladığı konuşmasında, yüzlerce öğrencinin tutuklu olmasına tepki gösterdi. Tuncel sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzlerce öğrencinin tutuklama kıskacında olmasının tek sebebi var, demokrasi yok."

Cihan'ın Adıyamanlı Kürt olduğu ve puşi taktığı için tutuklandığını belirten Tuncel, demokrat ve yurtsever öğrencilere okul idareleri tarafından soruşturma açılmasını kınadı. Hükümete seslenen Tuncel, Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılmasını istedi. Tuncel,"Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar teröristi olan ülke yok. TMK, 7'den 70'e herkesi terörist ilan ediyor" dedi.

Tuncel, "Artık bize bunu yapmayın. Sabrımızı zorlamayın. Biz hep sağduyumuzu koruyoruz ama edi bes e" diyerek sözlerini noktaladı.

HDK Gençlik Meclisi, yaptığı açıklamada, Ali Tektaş'ın da tutuklandığını hatırlatarak, tutuklamaların son bulmasını, tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi, Newroz kutlamaları sırasında polis saldırısı sonucu yaşamını yitiren Hacı Zengin'i andı.

Bandista, kapı önünde bekleyen yüzlerce öğrenciye kısa bir müzik dinletisi verdi.

Kaynak: ETHA