24 Mart 2012 Cumartesi

Siviller de 'şehit' ilan ediliyor

AKP Hükümeti, “terör”den dolayı yaşamlarını yitiren sivilleri de “şehit” ilan etmeye hazırlanıyor. AKP'nin hesabına göre, 4 bin 323 kişi “terör” mağduru olarak “şehit” ilan edilecek.

Faili meçhul cinayetler aydınlatılmazken, AKP Hükümeti, mağdurları “sivil şehit” ilan etmeye hazırlanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 1987’den bu yana “terör” olaylarında yaşamını yitirenlerin şehit sayılacağını belirterek, Hrant Dink ve Uğur Mumcu’nun ailelerinin başvurması halinde bu statüyü kazanacağını söyledi. Yasa, Uludere'de TSK uçaklarının bombalaması sonucu ölen 34 köylüyü de kapsıyor.

Bakan Şahin, “sivil şehit” düzenlemesinin geçmişe dönük olarak uygulanacağını söyleyerek, yasanın 1987 yılından sonraki olaylarda mağdur olanları kapsayacağını kaydetti. Yasa tasarısında, 1987’den bu yana “terör” olaylarında yaşamını yitiren sivillerin “şehit” sayılması öngörülürken, tanımın 1987 yılı ile sınırlandırılmasının, Türkiye’de şehit tanımının ilk kez bu yıl yapılmasından kaynaklandığı belirtildi. Aynı sınırlandırmanın mevcut yasada da yer aldığı, yeni yasa kapsamında bu tarihle ilgili değişiklik yapılmadığı kaydedildi.

Sivil şehit yakınları ve yaralananlara geriye dönük maaş ödenmeyeceğini, yalnızca kanun yürürlüğe girdikten sonraki dönem için ödeme yapılacağını ifade eden Şahin, mağdurun, her ilde Valilik bünyesinde oluşturulan komisyon kararıyla “sivil şehit” ilan edileceğini anlattı. Şahin, Türkiye’de “terör” olaylarında şimdiye kadar 4 bin 323 sivilin “şehit”, bin 791 sivilin “gazi” olduğunu söyledi. 2330 sayılı yasada şehit anne ve babalarının maaş alması için muhtaçlık belgesi istendiğini hatırlatan Şahin, “Bu düzenlemeyi kaldırdık. Artık ailenin ‘şehidim var’ demesi yeterli olacak” diye konuştu.

'ÖRGÜT YOK' AMA 'TERÖR' MAĞDURU

Bakan Şahin, yasa kapsamında Hrant Dink, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınların da “sivil şehit” sayılabileceğini söyledi. Şahin, Dink ailesiyle konuşarak, yasayı anlatacağını da belirtti. Dink davasında mahkeme “örgüt” bulamadıysa, Hrant Dink nasıl “terör” mağduru sayılabilecek?

Söz konusu yasa kapsamına, Uludere'de TSK uçakları tarafından öldürülen 34 köylü de giriyor. Devlet Bakanı Fatma Şahin 4 bin 323 sivilin “şehit” ilan edileceğini açıkladı ancak, bölgede 17 bini aşkın faili meçhul cinayet bulunuyor. AKP Hükümeti, faili meçhulleri aydınlatmamak için "şehitlik" payesini dar tutuyor.

Kaynak: ETHA