24 Mart 2012 Cumartesi

İHD 450 kaybın akıbetini BM gündemine taşıdı

450 civarında kaybın akıbeti için BM İnsan Hakları Konseyi'ne başvurduklarını açıklayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Türkiye bir an önce BM zorla kaybedilenler ile ilgili sözleşmeyi onaylamalı ve yürürlüğe koymalı" dedi.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eylemi 163. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti.

Eyleme kayıp yakınları ve İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı. Eyleme İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da katılarak kayıp yakınlarına destek verdi.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI: ÖLÜMLERİ DURDUR

Faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Newroz kutlamalarına yönelik müdahalesine dikkat çekerek, "Ölümler, yaralanmalar, tutuklamalar gördük. Yine şiddet ve işkence gördük. Hükümete çağrımız, tek çare demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüdür" dedi.

Yaşanan can kayıpları nedeniyle Başbakan Erdoğan'a seslenen Bilici, "Siz ölenlerin ailelerini işe alacağınıza, maaş bağlayacağınıza bu ölümleri durdurmanın arayışı içine girin. En iğrenç olan şey, ölen insanların ailelerine maaş bağlamak ve ailelerini maddi tazminatla susturmaktır" dedi. Bilici, tecritten, izolasyondan vazgeçip diyalog ve müzakere yolunun geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

'HALA ÖZGÜRLÜK DİYORLARSA KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM'

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Newroz kutlamalarında yaşanan olaylara dikkat çekerek, "Geçen hafta Diyarbakır'daki Newroz'a tanıklık ettim ve bir kez daha anladım ki Kürt halkı ve dostları özgürlüğü için inanılmaz bir direniş sergileyip irade ortaya koydular. Artık bunun karşısında yapılması gereken tek şey Kürt meselesinde demokratik ve barışçıl bir çözümü devreye koymaktır. Bu halk tüm bu acılara rağmen, tüm işkencelere rağmen, insanlığa karşı işlenmiş tüm suçların üzerinde denenmesine rağmen hala barış diyebiliyorsa, hala özgürlük diyorsa, bunun kıymetini bilmek gerekiyor. Barış için müzakerelerin başlatılması gerekir. Aksi takdirde yeni acılar ve ölümler çoğalacak. 90'lı yılları bir kez daha yaşama tehlikesi ile karşı karşıya kalırız" dedi.

İHD'nin BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde kurulan bir sivil çalışma grubu ile işbirliği içinde olduğunu ifade eden Türkdoğan, şöyle devam etti: "450 civarında kaybedilen insanı bu komiteye bildirdik. Şimdi daha ayrıntılı bilgilerle bu insanların akıbetinin araştırılması sürecini başlatmış bulunuyoruz. Türkiye bir an önce BM Zorla Kaybedilenler ile ilgili sözleşmeyi onaylamalı ve yürürlüğe koymalı. Biz İHD olarak bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz."

BABALARINA İŞKENCE YAPILMASINI İZLEDİLER

Konuşmaların ardından 1993 yılında Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ne bağlı İnkaya Köyü'nde askerler tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mirza Ateş'in hikayesi anlatıldı. Kardeşinin kayıp hikayesini anlatan Eşref Ateş, Mirza'nın evde gözaltına alınmadan önce çocuklarının gözü önünde kendisine işkence yapıldığını söyledi. Mirza Ateş'in 4 ay boyunca askeri karakolda tutulduğunu belirten Ateş, hücrelerinden çıkarıldıktan sonra helikopterlerle Kulp kırsalına götürüldüğünü ve burada infaz edilerek cesetlerinin yakıldığını söyledi. Ateş, hükümete seslenerek, kayıpların açığa çıkarılmasını istedi.

Konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaptı.

BATMAN

Batman'da da kayıp yakınları ve İHD tarafından her hafta Gülistan Caddesi'nde düzenlenen ve 163. haftasında olan eyleme kayıp yakınları, İHD temsilcileri, BDP PM Üyesi Osman Ergin, BDP'liler katıldı.

Burada konuşan İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, Newroz'da yaşananların sorumlusunun İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin olduğunu söyledi. Askeri operasyonlara da dikkat çeken Künteş, "Baharın gelmesiyle yeniden çatışmalar çıkmaya başladı. Müzakereler nerede kaldıysa tekrar başlasın. Yoksa kimse bunun altından kalkamaz" diye konuştu.

Künteş, ayrıca Ahmet Türk'e yapılan saldırı sonucu Batman Valiliği'nin "İçişleri Bakanlığı'ndan 5 müfettiş talep edildi" şeklindeki açıklamasına tepki göstererek, saldırganların bir an önce bulunmasını istedi.

İHD MYK Üyesi Nihat Ekinci ise faillerin ortaya çıkarılmasının fazla zamana yayılmasının doğru olmadığını belirterek, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü isterse çok kısa bir sürede Ahmet Türk'e saldırı yapanları bulacağını ifade etti.

Kaynak: ETHA