29 Mart 2012 Perşembe

'Kentsel Dönüşüm yalanı'

Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracıların Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, yaptığı basın açıklamasıyla, Fatih Belediyesi tarafından tarihi değerleri koruma adı altında yapılan kazı çalışmalarını ve inşaat faaliyetlerini protesto etti.


Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracıların Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (FEBAYDER), Fener-Balat-Ayvansaray halkı adına yaptığı açıklamada, Fatih Belediyesi tarafından yapılan kazı çalışmalarının yasalara aykırı olduğunu belirtti. FEBAYDER, "Burada yaptıkları, Sulukule ve Tarlabaşı'nda görüldüğü gibi yıkım, katliam" dedi.

"Evime, kentime, yaşam alanıma dokunma" pankartının açıldığı protesto eyleminde, "Kentime dokunma", "Mimari mirasıma dokunma", "Kent yağmasına son" dövizleri taşındı. Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası eyleme destek verdi.

Yapılan açıklama öncesinde söz alan FEBAYDER Başkanı İbrahim Güntekin, kentsel dönüşüm adı altında yapılanlardan mahalle sakinlerinin haberi olmadığını belirtirken, yapılanların yasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Anıtlar Kurulu'nun sıkı denetiminden dolayı evlerimizin bakımını yapmaktan, akan çatılarımızı onarmaktan mahrum edildik. Şimdi deniyor ki evlerinize bakmamışsınız, biz geleceğiz ve gerekeni yapacağız. Gereken olarak yaptıkları, Sulukule'de ve Tarlabaşı'nda görüldüğü gibi yıkım ve katliam. Bu tür arkeolojik açıdan değerli yerlerde, arkeolojik rapor olmadan müdahalenin gerçekleşmesi yasalara aykırıdır. Tedbir alması gereken belediye zaten bu kazıları gizlice yapıp buradaki eserlere bizzat kendisi zarar veriyorsa, belediyelerden bu tarihi ve arkeolojik değerleri kim nasıl koruyacaktır.”

Açıklamanın ardından, Fatih Belediyesi ile ilgili suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Kaynak: ETHA