28 Mart 2012 Çarşamba

Esenyurt'ta ölüme davetiye çıkarılmış

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin raporuna göre, Esenyurt'ta 11 taşeron işçiye mezar olan AVM inşaatının şantiyesinde ölüme davetiye çıkarılmış. Çadırlarda ne acil çıkış ne de yangın söndürme aracı var. Elektrik tesisatının kurulumu da yanlış. İskeleler standart dışı, emniyet kemerleri yetersiz ve inşaatta kapalı olması gereken boşluklar açık.



Esenyurt'ta AVM inşaatının şantiyesindeki çadırda çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin raporu açıklandı.

Bakanlık müfettişleri, genel olarak AVM şantiyesinde, özel olarak da işçilerin barınma yerlerinde 10 temel eksiklik tespit etti. Buna göre, işçilerin kaldığı tüm barınma yerlerinde elektrik tesisatı uygunsuz. İtfaiyenin de tespit ettiği gibi elektrik tesisatındaki uygunsuzluk, yangı çıkmasına neden oldu.

40 kişinin kaldığı çadırda karşılıklı olması gereken giriş çıkış kapısı yok, acil durumlar için çıkış yolu da bulunmuyor. Acil çıkışlar konteynırlarda da bulunmazken işçilerin kaldığı çadırın tahliyesi için bu çıkışların hayati önemde olduğunun altı çizildi.

YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ DAHİ YOK

Raporda çadırlarda her zaman yangın riski olmasına rağmen, yangın için hiçbir önlem alınmadığı da kaydedildi. Daha önce işçilerin de ifadelerinde geçtiği gibi çadırlarda yangına müdahale konusunda en temel unsur olan yangın söndürme tüpü dahi yoktu.

Yangın önlemlerinin alınmamış olmasının yanı sıra çadırlarda ve konteynırlarda yangınla mücadelede için gerekli olan kazma, kürek, kova gibi mücadele araçlarının olmadığı da tespit edildi.

YÜKSEK GERİLİM HATTININ ÇOK YAKININDA

Şantiye alanının çok yakınından yüksek gerilim hattının geçmesi de raporda yer aldı. Yüksek gerilim hatları yakınında yapılacak inşaatlar için özel izin gerekiyor.

AVM inşaatı içinde yer alan ve öncelikle kapalı olması gereken boşlukların açık durumda olduğu tespit edildi. Boşluklar işçilerin düşmesi durumunda yaralanma ve ölüme yol açacak durumdaydı.

AVM inşaatı için kullanılan iskelelerin büyük çoğunluğunun standartlara uygun olmadığı ve güçsüz olduğu tespit edildi.

İnşaat sürecinde işçilerin üzerinde güvenle çalışması gereken iskelelerde düşme tehlikesini giderecek unsurların olmadığı belirlendi.

İSKELELER ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIR DURUMDA

AVM inşaatındaki iskeleler adeta ölüme davetiye çıkarırken, iskelelerin dikme yerlerinin de güçsüz olduğu ve ayrıca bu yerlerin inşaat binasına bağlanarak sabitlenmediği tespit edildi.

Rapora göre, işçilerin inşaatta çalışırken kullanmaları zorunlu olan emniyet kemerleri yetersiz. Uygulama konusunda da işverenin ihmalleri olduğu belirlendi.

11 Mart'ta meydana gelen facia ile ilgili taşeron şirket Kaldem'in sahibi ve genel müdürü Abdullah Altun ile şantiye şefi Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Şaban Bakırcı, Hikmet Tezcan ve Kadir Altun tutuklanmıştı.

Kaynak: ETHA