28 Mart 2012 Çarşamba

BDP'den İçişleri Bakanı'na gensoru

BDP Grup Başkan Vekilleri, "uslubü ve kullandığı dil ile devlet adamı ciddiyetinden uzak, sorumsuz" olarak nitelendirdiği İçişleri Bakanı Şahin hakkında gensoru açılmasını istedi.

BDP milletvekilleri, Newroz bayramı kutlamaları ve KESK eylemlerine yönelik engellemeler nedeniyle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında gensoru önergesi verdi.

BDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan'ın TBMM Başkanlığı'na sunduğu dilekçede, "İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Newroz bayramı kutlamaları ile KESK'in eğitim yasasını protesto etkinliklerini genelgeyle yasaklaması, talimatları sonucu güvenlik güçlerinin birçok ilde aşırı şiddet kullanması, iki kişinin ölmesi, yüzlerce kişinin yaralanması ve bini aşkın kişinin gözaltına alınması nedeniyle" Bakan Şahin hakkında gensoru açılması istendi.

Buldan ve Kaplan, Newroz bayramının 1990'lı yıllardan bu yana kitlesel etkinliklerle kutlandığı belirtildi. 1992-93 yıllarda OHAL bölgesinde JİTEM'in, darbecilerin, çetelerin halka saldırısı sonucu yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan BDP Grup Başkan Vekilleri, son 10 yılda izin verilen Newroz kutlamalarında olaylar yaşanmadığını kaydetti.

Bu yıl Newroz'u 138 yerde kutlama kararı alan BDP'nin etkinliklerinin İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 21 Mart dışında engellendiği hatırlatılan önergede, "Ancak AKP'nin Eyüp Belediyesi 19 Mart'ta, bakanları 18 Mart'ta izin almadan kutlamalar yapmış, geçen yıl Kültür Bakanlığı bir hafta boyunca resmi Newroz programı ile kutlama yapmış hükümet izin konusunda çifte standart uygulamıştır" denildi.

DEVLET BAYRAMI DEĞİLDİR, İZNE TABİ DEĞİLDİR

"Newroz bayramı halkların bayramıdır" denilen önergede, devletin bayramı olmadığı için izne tabi olmadığı, yasaklanmasının da anayasa ihlali olduğu kaydedildi.

Aynı uygulamanın 4+4+4 eğitim sistemine karşı demokratik tepkisini ortaya koyan KESK üyelerine de uygulandığı belirtilen önergede, şöyle denildi: "Yaşanan olayların ölümlerin sorumlusu genelge ile yasak kararı alan, saldırı emri veren İçişleri Bakanı'dır. Toplumsal barışı tehlikeye koyan, muhaliflere şiddet uygulayan, totaliter bir rejimin faşizan baskıların sorumlusu olan, Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapıp ırkçılık, kin, nefret söyleminde bulunan Kürt-Türk çatışması tetikleyen, sivil toplum örgütlerine saldıran, suç işleyen amirleri terfi ettiren kontrolsüz güce dönüşen 'kamu tehlikesi' arz eden, uslubü ve kullandığı dil ile devlet adamı ciddiyetinden uzak, sorumsuz; İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında Anayasanın 98 ve 99. ve İçtüzüğün 106b maddesi uyarınca gensoru açılması uygun olacaktır."

Kaynak: ETHA