26 Mart 2012 Pazartesi

Sahada rakip HES’te kardeş

Türkiye’nin dört bir yanında dereleri işgal eden Hidroelektrik Santral (HES) ve baraj projelerinde futbol kulüplerinin ağırlığı dikkat çekiyor. Trabzon’dan Dersim’e uzanan çok sayıda HES projesinin sahibi olan kulüp yöneticileri, sahalarda rakip görünseler de doğaya, suya ve bölge halklarına karşı “takım ruhuyla” hareket ediyorlar. 


ÇARŞI HES’E DE KARŞI DEĞİL Mİ?

Beşiktaş Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Serdal Adalı’nın sahibi olduğu Adalı Holding, Dersim’de Milli Park olan Munzur Vadisi’nde bulunan Hozat Suyu üzerinde HES yapmaya hazırlanıyor.

İnköy’den geçen derenin üzerinde yapımı planlanan HES, şimdilik ÇED aşamasında. Munzur Koruma Kurulu geçtiğimiz günlerde Adalı Holding’in İstanbul’daki merkezi önünde eylem yaparak Serdal Adalı’ya kırmızı kart gösterdi.

FENERBAHÇE DERSİM DEPLASMANINDA

Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holding Dersim’in Nazimiye İlçesi’nde bulunan Peri Suyunun üzerinde Pembelik Barajını inşa ediyor.

Ancak Pembelik maçı 90 dakikada bitecek gibi değil. Baraj ile birlikte Peri Vadisinde bulunan 9 köy sulara gömüleceği için baraja karşı mücadele eden köylüler, aylardır kurdukları çadırda direniyorlar. Özdemir’in yine Dersim’de bulunan Uzunçayır Barajı Hidroelektirik Santralinin de sahibi.

Fenerbahçe Dersim deplasmanını sevmiş olmalı ki eski yöneticilerinden Sadettin Saran da bölgede HES işine girişenlerden. Saran Holding Pülümür Çayı üzerinde Pülümür Barajı ve HES’i ihalesini aldı. Bu holdinglerin enerji projeleri Dersim ile de sınırlı değil. Adalı Holding’in Rize, Adıyaman, Ordu, Trabzon, Ankara ve Malatya’da; Limak Holding’in ise Siirt, Mersin, Denizli ve Elazığ’da da baraj ve HES projeleri bulunuyor.

TRABZONSPOR KENDİ KALESİNE ATTI

Trabzonspor Kulübü ise deplasmana çıkmadı ve kendi memleketinde önce doğa harikası Uzungöl’de HES ihalesini aldı.

Daha sonra bir başka futbol kulübü Giresunspor ile ortak şirket kurarak Göçen Regülatörleri ve HES Projesi ihalesini de kazandı. Kulüp bünyesinde yer alan Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Şirketi adına alınan ihaleleri bölge halkı ve Trabzonspor’un birçok taraftarı da protesto etti.

GALATASARAY SU ALTI BIRAKTI

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal ise Doğan Holding ve Doğuş Holding ortaklığı ile Sinop Boyabat Barajı’nı inşa etti. Su tutmaya başlayan baraja Samsun İdare Mahkemesi kırmızı kart gösterdi ve geçtiğimiz hafta ÇED süreci hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak baraj nedeniyle Sinop’a bağlı Yaylacılı Köyü sular altında kalmıştı bile. Barajın sularının ulaşması beklenen Çorum’un Osmancık İlçesine bağlı Aşağızeytin köyü ile Aşıkbükü köyü de geçtiğimiz ay boşaltılmaya başlandı.

Baraj nedeniyle Çorum’da 17 köy kısmen, bir köy de tamamen sular altında kalacak.

Boyabat Barajı’nın yapımı ile birlikte sular altında kalacak köylerde yaşayan halk barajı protesto etmek için 12 Haziran Genel Seçimlerini boykot kararı aldıklarını açıklamıştı.

Elif Görgü / Evrensel
Kaynak: Haberlink