2 Mart 2012 Cuma

KESK'li kadınların yürüyüşüne polis engeli

Mersin'de KESK'li kadınların 8 Mart eylemleri kapsamında tutuklu kadınların durumuna dikkat çekmek için yapmayı planladığı meşaleli yürüyüş polisler tarafından engellendi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında kadın cinayetleri ve KESK'li kadınların tutuklanmasını protesto etti.

Akşam saatlerinde KESK binası önünde toplanan kadınlar, meşalelerle Mersin Büyükşehir Belediyesi önüne yürümek istedi. Ancak önleri polis barikatı ile kesildi. Bunun üzerine Atatürk Caddesi'ne geçen kadınlar, burada "8 Mart'ta hizmet üretmiyoruz. Baskı, gözaltı ve tutuklamalara, güvencesizliğe, kadın cinayetlerine, savaşa karşı mücadeleye devam ediyoruz" yazılı pankart açtı. Meşaleler Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyen kadınlar, burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadınlar adına açıklama yapan KESK Merkez Kadın Birimi üyesi Havva Avcı, "Her gün bir başka kadın cinayetiyle açıyoruz gözümüzü. Erkeklerin sevgisi her gün içimizden kız kardeşlerimizi alırken, herkes üç maymunu oynuyor. 2011'de 257 kadın erkekler tarafından öldürüldü" dedi.

Kadın cinayetlerinin, erkek egemen sistemin kadınları kontrol altına alma, toplumsal cinsiyet rolleriyle uyumlaştırma, kadını eve hapsetme ve kadının sesini yükseltmesini engelleme sürecinin bir parçası olduğunu belirten Avcı, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için yasal düzenlemelerin yanı sıra bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avcı, AKP'nin hazırladığı yasa taslağının kadına yönelik şiddeti engelleyemeyeceğini ifade ederek, hükümeti uyardı. Tasarının derhal kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini isteyen Avcı, kadın cinayetleri son bulana dek sokaklarda olacaklarını dile getirdi.

Avcı, KESK yöneticisi kadınların 8 Mart öncesinde tutuklanmasını da eleştirerek, bunun KESK'li kadınların hak ve özgürlük mücadelesine yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Avcı, KESK'li kadınların serbest bırakılmalarını istedi.

Kaynak: ETHA