2 Mart 2012 Cuma

Pozantı Cezaevi önünde eylem

Adana Pozantı Cezaevi önünde basın açıklaması yapan kurumlar, çocuklara uygulanan işkence, psikolojik şiddet, taciz ve tecavüze tepki gösterdi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile İnsan Hakları Derneği Adana Pozantı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İHD Tarsus Şubesi, KESK Adana Şubeler Platformu katılarak destek verdi.

Kurumlar adına açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, "AKP iktidarının tüm açılımlarda olduğu gibi, taş atan çocuklarla da ilgili olarak yapılan düzenlemeler, yüzde yüz çocukların aleyhlerine kullanılmaktadır" dedi.

2011 yılında TMK mağduru 152 çocuğun gözaltına alındığını 76 çocuğun tutuklandığını söyleyen Tanrıverdi, "Bu sayıların 2012 yılında da artarak devam etmesi biz insan hakları savunucularını ve emek, demokrasi bileşenlerini endişelendirmektedir" şeklinde konuştu.

Gözaltına alınan çocukların aileleriyle görüştürülmediğini kaydeden Tanrıverdi şunları söyledi: "Bize gelen başvurulardan cezaevi yönetimi kapı girişlerinde çocukları kaba şiddet ile içeriye almakta çırılçıplak soyarak onursuz bir şekilde arama yaptıklarını duyuyoruz. Gardiyanlar ve cezaevi yönetimi tarafından TMK mağduru çocuklar adli suçluların koğuşlarına 1 ya da 2 kişi olarak bırakılmakta ve adli tutuklulara bunlar iyi çocuktur size emanet diyerek şifreli mesajlar verildiği söz konusudur. Çocuklara tüm koğuşun temizlik işleri yaptırılmakta, kaba şiddete maruz kalmakta, geceleri sabaha kadar boncuk işlemeleri yaptırılmakta ve ailelerinden gelen paralara el konulmaktadır. Bununla sınırlı değil, cezaevine konulan çocuklar yataklarda 2 ya da 3 kişi kalmakta, salgın tedavi hakları kullandırılmamakta, gardiyanlar ve cezaevi yönetimi tarafından kötü muamele görmektedir. Son yaşanan taciz ve tecavüz olayı erkek egemen zihniyetinin gerçek yüzünü bir kez daha göstermiş oldu."

Pozantı Cezaevi'nde daha önceki yıllarda aynı sorunların gündeme geldiğini belirten Tanrıverdi, "Adalet Bakanı sözde müfettişler gönderdim her şey araştırılıyor sorgulanıyor gerekeni yapacağız demişti, bugün de aynı şeyi söylemektedir. Bugün bizler burada tekrar ifade ediyoruz Pozantı Cezaevi konumu ve yapısı itibari ile çocukları barındırmamaktadır" dedi.

TMK mağduru çocukların aynı koğuşlara alınması gerektiğini söyleyen Tanrıverdi, antidemokratik uygulamalar sonucu yaşanan tutuklanmaları ve cezaevi yönetimini kınadı. "Biz bu çocukları sonuna kadar sahipleniyoruz, bunların yeri cezaevi değil okul sıralarıdır" şeklinde konuştu.

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü cezaevinde yaptığı incelemenin ardından açıklama yaptı. Cezaevi yönetiminin soruşturmanın sürdüğü bilgisini verdiğini belirten Kürkçü, "Tahliye olan çocuklarla yaptığım görüşme sonucunda cezaevinde bulunan bazı çocuklar ile görüşmem için isimler aldım görüştüm bazı sorunlar hakkında sonuçlara ulaştım çocukların isimlerini açıklamayacağım" dedi.

Kaynak: ETHA