3 Mart 2012 Cumartesi

263 madenci Kozlu'da anıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde, 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 madenci, kazanın 20'nci yılında arkadaşları tarafından anıldı.

1992 yılında Zonguldak Kozlu'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 madenci anıldı.

Anma törenine, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın yanı sıra, Zonguldak Valisi, TTK Genel Müdürü, belediye başkanları ve maden işçileri katıldı.

Anma etkinliğinde söz alan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, 263 maden işçisinin katledilmesinde kendilerinin sorumluluğu yokmuş gibi konuştu. İnan, “Bu kazaları bir daha yaşamamak üzere hep birlikte işçisiyle teknikeriyle mühendisiyle idarecisiyle sendikasıyla yoğun çaba göstermemiz gerekiyor” sözleriyle kazaların sorumlululuğunu çalışanların sırtına yükledi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, “Onlar ve tüm maden şehitlerimiz, biz meslektaşlarının ve halkımızın yüreğinde yaşıyorlar” dedi.

“İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin dünyada hızla geliştiği bir dönemde, ülkemizin iş kazalarında dünyada üçüncü , Avrupa’da birinci sırada olması hepimiz için üzüntü vericidir” diyen Alabaş, iş kazalarının, iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınmasıyla en aza indirilebileceğine dikkat çekti.

Anma töreninin ardından TTK Kozlu Müessesesi'nde açılan Yavuz Sarıyıldız’ın “Bir Vardiyadan Yüzler” konulu fotoğraf sergisi gezildi.

EN BÜYÜK MADENCİ KATLİAMI

1992 yılının 3 Mart akşamı saat 20.00 sularında TTK Kozlu maden ocağında meydana gelen patlamada 500’den fazla maden işçisi sağ olarak kurtulmuş ancak yaşanan göçük ve yangınlarda 263 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

Kazanın hemen ardından hayatını kaybeden maden işçilerinden 116’sının cansız bedenleri ocaktan çıkarılmış ancak yangınlar ve göçükler nedeniyle diğer işçilere ulaşılamamıştı. 25 madencinin cesedine aylar sonra 2 Ağustos 1992 günü ulaşılabildi. Son iki madencinin cenazesi ise 5 yıl sonra Mayıs 1997’de ocaktan çıkarıldı.

Kaynak: ETHA