2 Mart 2012 Cuma

YEGEP termik santrale izin vermeyecek

Yeşil Gerze Çevre Platformu, termikçi şirketin halkı aldatarak termik santral yapımına razı etme girişimine tepki gösterdi.

Sinop'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü'ne kurulmak istenen termik santrale karşı mücadele eden Gerzeliler, termikçi şirket Anadolu Grubu'nun halkı aldatmaya yönelik girişimlerine tepki gösterdi.

Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP), termikçi şirketin, termik santralde yeni teknoloji kullanacakları, çevreye zarar vermediği şeklindeki telkinlerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.

Gerze halkından bir kısmını otobüslerle Zonguldak'ın Çatalağzı Santrali'ne götüren şirketin, götürdüğü kişileri lüks lokantalarda ve otellerde ağırladığı öğrenildi. Geziye katılan YEGEP yürütmesinden iki ve Yaykıl Köyü'nden iki olmak üzere 4 kişinin izlenimlerine ilişkin yapılan açıklamada, Çatalağzı Beldesi'nde yaşayan insanlarla görüşmelerinin engellendiği kaydedildi.

Geziye katılan YEGEP Yürütme Kurulu üyesi Ferhat Hançer, bu şekilde bir gezi ile termik santralin yanından transit geçerek termik santralin etkileri üzerine bir fikir sahibi olunamayacağına dikkat çekti. “Devlet bürokrasisinin aylardır yoğun bir çaba ile birçok rapor incelediği, binlerce kişinin müracaatlarını incelediği halde henüz ÇED olumlu raporu veremediği bir konuda, birtakım insanların böyle basit bir gezi sonucunda termik santrale taraftar olabileceğini anlamak mümkün değildir” dedi.

'KANDIRILDIK'

YEGEP görevlisi olarak Zonguldak Çatalağzı’na giden ekip, Çatalağzı’nda yaşayan halkla da görüştü. Yöre insanı, genel olarak “kandırıldıklarını” söyleyerek, “Sizler de bizim düştüğümüz oyuna düşmeyin” dedi. Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını kaydeden Çağalağzı halkı, bütün işçilerin Çatalağzı halkından alınacağı, böylece yöredeki işsizlerin iş sahibi olacağı yönündeki vaatlerin tutulmadığına dikkat çekti. İşletmede çalışan yaklaşık 600 kişiden sadece 50-60 kişinin Çatalağzı halkından olduğu belirtildi.

'BİZ YANDIK SİZ YANMAYIN'

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün ve Başkan Yardımcısı Kadir Orhan, Eren Holding’in soğutma suyu aldığı deniz suyunu denize geri gönderdiğini ve işletmenin hemen yanı başındaki derenin tamamen kirlendiğini anlattı.

Çatalağzı esnaflarından Gültekin Demirel de bölgede yaşayanların sağlık sorunlarının arttığına işaret ederek şunları söyledi: “Otobüsle gelecek olanlar; bize değil, burada rastgele insanlara, sokakta dolaşana ya da esnafa, herkese sorsunlar. Alacakları cevap bellidir: Biz yandık, siz yanmayın.”

YEGEP'ten yapılan açıklamada, Sinop Gerze'deki termikçi şirket Anadolu Grubu’nun düzenlediği geziye tepki gösterilerek şunlar belirtildi: “Gerze’den otobüse atlayıp Safranbolu’da 'Çevrikköprü Tandır Kebabı' yemeyle, Zonguldak’ta 'Dedeman Otel'de kalmayla ve odalara özel içki servisleriyle yetinilmemeliydi!.. Eren Termik Sanrali’nin içine girilmeli, incelenmeli; yetkililerinden bilgi alınmalıydı. Giriş kapısından geri dönülmemeliydi. Çatalağzı merkezinde otobüsten inilmeli, halkla görüşülmeliydi. Yangından mal kaçırır gibi ana caddeden transit geçip gidilmemeliydi. Sırf Çatalağzı halkına görünmemek için, Muslu-Filyos yolu gibi otobüsle yolculuğun riskli olduğu bir yolun tercih edilmesi bile, yolculuğun amacını ortaya koymaya yetmiş!.. 'Çatalağzı Termik Santrali bahane; Çevrikköprü Tandır Kebabı, Dedeman Oteli şahane!”

Kaynak: ETHA