2 Mart 2012 Cuma

'Pozantı sözün bittiği yerdir'

Adana'da siyasi parti ve kurumlar, Pozantı Çocuk Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili olarak basın açıklaması yaptı, suç duyurusunda bulundu. “Pozantı sözün bittiği yerdir” diyen kurumlar, çocuklara sonuna kadar sahip çıkacaklarını söyledi, Adalet Bakanı'nın istifasını istedi.


Adana Pozantı Cezaevi'nde yaşanan işkence ve cinsel istismarla ilgili olarak, Adana'da bulunan kurumlar ortak açıklama yaptı. Kuruklar, sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulundu. Kurumlar, Adana Adliyesi önünde “Çocuklara işkence, taciz ve tecavüzün adresi Pozantı ve Kürkçüler cezaevi” pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına HDK, İHD, TİHV, ÇHD, Adana Tabip Odası, KESK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve DİP katıldı.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Serpil Arslan, Pozantı Cezaevi'ndeki skandalın ortaya çıkmasından kısa bir süre önce Adalet Bakanlığı'nın tutuklu çocuklar için hazırladığı projeyi açıkladığını hatırlattı. Arslan, “Bu şaşalı tanıtımının ardından çok değil, 2 gün sonra ajanslara düşen TMK mağduru çocukların aktarımları bu özel ilgi, bakım ve rehabilitasyonla kastedilenin tecavüz ve işkence olduğunu açığa çıkarmıştır” dedi. Arslan, açıklamasının devamında, işkenceye maruz kalan çocukların anlatımlarından örnekler verdi. Arslan, benzer işkence ve saldırıların Adana Kürkçüler Cezaevi'nde de yaşandığını söyledi.

'HÜKÜMET SUÇÜSTÜ YAKALANDI'

“İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının verilerine göre, 2002 yılında yargılanan çocuk sayısı 27 iken, 2008 yılında 496'ya çıktı. 2012’de ise 1023’e çıktı” diyen Arslan, “Pozantı Hapishanesi'nde yaşanan vahşet, TMY'nin gerçek yüzünü tüm açıklığıyla ortaya sermiştir. TMY işkence, tecavüz, taciz demektir. AKP Hükümeti Hapishaneleri çocuklarla doldurmakta, onları taciz ve tecavüzle geleceksizleştirmeye çalışmaktadır.

Adalet Bakanı'nın yaptığı açıklamayı gayri ciddi olarak değerlendiren Arslan, “AKP hükümeti Adalet bakanlığının suçüstü yakalandığı tecavüz işkencesi karşısında 'Bize ulaşan şikâyet olmadı' demekte ve işin içinden sıyrılmaya çalışmaktadır. Oysa mağdur ve tanık aktarımlarından tecavüz işkencesini yapanlar isim isim bellidir. Pozantı ise 'Sözün bittiği nokta'dır” şeklinde konuştu. Arslan, Pozantı Çocuk Tutukevinde yaşanan işkence, kötü muamele, taciz ve tecavüz olaylarından cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin derhal istifa etmesini istediklerini belirten Arslan, şunları ifade etti:

'GELECEĞİMİZE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ'

“Buradan devlete onun AKP hükümetine, hapishanelerden sorumlu Adalet Bakanına sesleniyoruz. Toplumsal eylemlerde polise taş attı gerekçesiyle “taş atan çocuklar yasası” çıkartacaksınız, yüzlerce çocuğu tutuklayacaksınız, sorumluluğunuzda bulunan hapishanelere koyacaksınız ve orada çocuklarımızın hayatlarını karartacaksınız. Buna asla sessiz ve seyirci kalmayacağız. O çocuklar bizim geleceğimizdirler. Geleceğimizi, işkence merkezi hapishanelerinizde karartamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz”

Açıklamanın ardından kurumlar, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: ETHA