7 Mart 2012 Çarşamba

'TMY ve ÖYM'yi kaldır sendromdan kurtul'

TGDP Sözcüsü Necati Abay Başbakan Erdoğan'ın, 'cezaevlerinde gazatecilik faaliyetinden dolayı tutuklu olan gazeteci yok" sözlerine tepki gösterdi. Abay, "Başbakan Erdoğan, tutuklu gazeteciler sendromundan kurtulmak istiyorsa TMY ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırmalı ve gazetecilerin serbest bırakılmasının koşullarını yaratmalıdır" dedi.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay, Başbakan Erdoğan'ın, tutuklu gazetecilere ilişkin yaptığı konuşmaya tepki gösterdi.

Abay, Başbakan Erdoğan'ın AKP İl Başkanları toplantısındaki, "Tutuklu gazetecilerle ilgili platform Türkiye’de 105 gazeteci tutuklu diye liste hazırlıyor. Gazeteci olduğu iddia edilen bu 105 kişilik isim listesi için bir köşe yazarı ‘niçin iktidar bunları açıklamıyor' diyor" sözlerini hatırlattı.

'BAŞBAKAN, AYNI TERANEYİ YİNELEDİ'

Başbakan'ın sözleriyle, "cezaevlerinde gazatecilik nedeniyle tutuklu gazetecinin bulunmadığı teranesini yineledi" diyen Abay, şöyle devam etti: "Evet doğrudur. İddianamelere göre gazetecilik görevi nedeniyle tutuklu tek bir gazeteci yok. Gazeteciler ya terör örgütü üyesi, yöneticisi olmak ya da terör örgütü propagandası yapmak gibi asılsız iddialarla suçlanıp tutuklandılar" dedi.

Bir yıl önce 39 gazeteci tutukluyken bu sayının 105'e yükseldiğini TGDP Sözcüsü Abay, "Dünya alem artık biliyor ki Türkiye’de tutuklu gazeteciler diye bir gerçeklik var. Artık Türkiye AKP hükümetinin dört elle sarıldığı Terörle Mücadele Yasası ve Özel Yetkili Mahkemeler eliyle tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya birincisi" şeklinde konuştu.

'GELENEKSEL DEVLET POLİTİKASI'

"Türkiye Cumhuriyeti tarihinin geleneksel devlet politikası olarak düzen muhalifi gazeteciler, yazarlar, aydınlar çoğunlukla gazeteci, yazar, aydın kimliğiyle değil asılsız iddialarla, komplolarla tutuklanıyor, yargılanıyor" diyen Abay, AKP'nin bu yönteme dört elle sarıldığını savundu.

Abay, Pozantı Çocuk Cezaevi'nde yaşanan cinsel saldırıyı haberleştiren 3 DİHA muhabirinin dün gözaltına alındığını hatırlattı, tutuklanacaklarından kaygı duyduklarını söyledi.

TGDP Sözcüsü Necati Abay, şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan, tutuklu gazeteciler sendromundan kurtulmak istiyorsa TMY ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırmalı ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasının koşullarını yaratmalıdır. Tutuklu gazeteciler hezeyanından, sendromundan kurtulmasının başka da bir yolu yok.

Kaynak: ETHA