3 Mart 2012 Cumartesi

'Tecrit çocukların psikolojisini bozar'

Pozantı Cezaevi'nde "taş atan çocukların" cinsel istismara uğramasının ardından tek kişilik hücrelere nakledilmesini ETHA'ya değerlendiren Avukat Sevil Aracı, tecrit koşullarında çocukların psikolojisinin bozulacağına dikkat çekti.

Pozantı Cezaevi'nde "taş atan çocukların" cinsel istismara uğraması ve Sincan'da tek kişilik hücrelere nakledilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Sevil Aracı, Bakanlığın uygulanmasının çözüme yönelik olmadığını söyledi.

Aracı, "Bu çocuklar daha çok mağdur olacak. Çocukların psikolojisi zaten bozulmuş durumda, tek kişilik hücrelere nakledilmesiyle daha fazla psikolojileri bozulacak. 3 kişilik, tek kişilik koğuşlarda yalnız kalmaktan, tecride uğramaktan dolayı büyükler bile büyük sıkıntılar yaşıyor. Çocuklarda bu olumsuz etki daha fazla olacaktır. Çocukların sosyal ihtiyaçları daha fazla, psikolojisi hassas olacağından daha çok etkilenecek" dedi.

YAŞANANLAR, YASALARIN UYGULANMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR

Pozantı'da yaşananların yasaların uygulanmamasından kaynaklandığını ifade eden Aracı, "Çocuk tutuklularda yasalara göre suç tipine, yaşlarına göre birlikte kalması gerekiyor, ama yasaya rağmen cezaevlerinde adli suçlularla siyasi tutuklular birlikte kalıyor" dedi.

Aracı, Adalet Bakanlığı'nın çocuk cezaevlerinde başlatacağı uygulamalarıyla ilgili ise, cezaevlerinin hukukçuların, insan hakları örgütlerinin denetimine açık olmamasından kaynaklandığını, cezaevinde denetim sağlanmadığı sürece her zaman problem yaşanacağını belirtti.

Kaynak: ETHA