3 Mart 2012 Cumartesi

Kadınlar Yasanın Peşini Bırakmıyor

237 kadın örgütünün oluşturduğu Şiddete Son Platformu, 14 ilde eşzamanlı gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "aile değil kadınız, bu yasaya itiraz ediyoruz" dedi. Meclise sunulan "şiddet" yasa tasarısının kadınların taleplerini içermediğini hatırlattı.

237 kadın örgütünün oluşturduğu Şiddete Son Platformu, İstanbul, Ankara, İzmir ve 14 farklı ilde eşzamanlı basın açıklamalarıyla, kamuoyunda Şiddet Yasası olarak bilinen yasaya ilişkin tepki ve taleplerini dile getirdi.

Tasarının "Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı" olan isminin çok kısa bir zamanda "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi" olarak değiştirilmesi tepkilere yol açmış, hükümetin şiddetin engellenmesini ailenin korunmasına yönelik bir politika olarak görmesinin bütün kadınlar açısından yol açtığı riskler ifade edilmişti.

Şiddete Son Platformu; geldikleri süreçte hükümetin kadın örgütlerinin önlerine yeni engeller çıkartarak asli talepler üzerine yoğunlaşılmasını engellediğini, kadın örgütlerinin deneyimlerinin yasaya aktarılmasının böylelikle önüne geçildiğini aktardı.

Başından beri sürecin içinde olan, hükümetle müzakere yollarını zorlayan Platform, aniden yapılan değişiklikler ve verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle meclise gelecek ve yasalaşacak tasarı ile ilgili hiçbir şeyden emin olamadıklarını belirtti.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Deniz Bayram ve Zelal Ayman, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yasayı kadın mücadelesinin kazanımları sonucunda kutlanan 8 Marta yetiştirme çabasının şu anda kadın örgütlerinin önünde yasaya muhalefet sürecini daraltan bir engel olarak durmasının, hükümet tarafından yasanın bir "tanıtım" malzemesi olarak görülmesinin yarattığı sorunlara dikkat çekti.

Yapılan açıklamada kadın örgütleri şu anda sadece iki kadın üyesi olan Adalet Komisyonu'nda görülen yasanın peşini bırakmayacaklarını, kadınların kazanımlarından geri adım atmamakta ısrarcı olacaklarını belirtti.

* Basın açıklamasının tam metni için tıklayın.

* Platform ile irtibat için:

- Ankara Kadın Dayanışma Vakfı: kadinv@yahoo.com
- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı: morcati@ttmail.com
- Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği:  newways@wwhr.org
- Sosyalist Feminist Kolektif sosyalistfeministkolekif@gmail.com


Kaynak: Bianet