13 Mart 2012 Salı

SİVAS KATLİAMI DAVASI'nda Zamanaşımı Kararı: İnsanlık Düştü

Sivas Katliamı davasında savcı "zamanaşımı" talep etti. Mahkeme zamanaşımı kararı vererek davayı düşürdü. Adliye önünde binlerce kişi katliamın "insanlık suçu" olarak kabul edilmesi ve davanın kapanmaması için bekliyordu.


2 Temmuz 1993'te 35 kişinin yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı davasında mahkeme sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma saat 10.00'da başladı. Savcı beklendiği gibi zaman aşımı talep etti. Mahkeme daha sonra avukatların beyanlarını dinledi. Karar için verilen yarım saatlik aranın ardından mahkeme başkanı zamanaşımı kararını okudu.

Hakim Dündar Örsdemir kararında ''İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ancak bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi'' dedi.

Davanın 6 Aralık 2011'de görülen duruşmasında savcı Hakan Yüksel, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak"le suçlanan firari sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu için zamanaşımı süresinin 15 yıl olduğunu savunmuştu. Böylece firari sanıklar ceza almadan kurtulmuş oldular.

Avukatlar: İnsanlık suçudur, zamanaşımı uygulanamaz

Savcının konuşmasının ardından avukatlar, beyanlarında Sivas Katliamı'nın insanlığa karşı suç olarak ele alınmasını talep etmişlerdi. Avukat Şanal Saruhan, insanlığa karşı suçlar açısından davanın zamanaşımına uğrayamayacağını beyan etti.

Avukat Mehdi Bektaş da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. Maddesi'ne atıfta bulunarak aynı talebi yineledi. Avukat Kazım Genç insanlığa karşı suçlara karşı verilen hükümleri hatırlatarak, içtihatlar gereği bu hükümlerin kanun hükmünde olduğunu ve bu hükümler dikkate alınmalıdır dedi.

Avukat Süleyman Ateş, Madımak'ta hayatını kaybedenlerden Sehergül Ateş'in yeğeni olduğunu belirtti ve "19 yıldır adalet bekleyen biz mağdur aileleri ve duyarlı insanların kalbinin ferahlamasi icin zamanaşımını reddedin" dedi.

Adliye önünde öfke

Adliye önünde Pir Sultan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin çağrısı ile toplanan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendika üyelerinden oluşan grup arasında mahkemenin kararı öfkeyle karşılandı. İnsanlar "Katliamı unutturmadık unutmayacağız" pankartı ile ölenlerin resimleriyle, ''Zamanaşımına hayır, adalet istiyoruz'', ''Sivas'ın ışığı sönmeyecek'' sloganlarını atıyor.

Kaynak: Bianet