13 Mart 2012 Salı

12 EYLÜL DARBESİ: Aydın'da İşkenceye Soruşturma

Evren ve Şahinkaya'ya açılan davanın ardından, 12 Eylül darbesinde işkence gören Yavuz'un başvurusu da işleme kondu, Aydın Cezaevi'ndeki işkenceyle ilgili soruşturma açıldı.

12 Eylül darbesinin ardından yapılan işkence ve kötü muamele şikayetleri üzerine soruşturma açıldı.
Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı, Aydın Cezaevi'ndeki işkence olaylarıyla ilgili olarak Ankara'da yaşayan darbe mağduru Cumhur Yavuz'un talimatla ifadesini aldırdı.

Radikal gazetesinin haberine göre, soruşturma kapsamında, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimat yazısında, Yavuz'a şu soruların sorulması istendi:

* Kendisine Aydın'da işkence yapılmış ise kendisine işkence yaptığını iddia ettiği görevliler hangi kurumun mensubu?

* Suç ne zaman işlendi?

* Suça ilişkin deliller ve tanıklar var mı?

* Maruz kaldığı olayla ilgili iddia ettiği suç tarihinde adli soruşturma yapıldı mı?

* Aydın Cezaevi'nde hangi tarihlerde kaldınız?

"Dönemin yöneticileri biliyordur"

Yavuz dün Çankaya Karakolu'nda ifade verdi. İfadesinde, Eskişehir Cezaevi'nden, Aydın Cezaevi'ne gönderildiğini belirterek şöyle devam etti:

"İlk gittiğimiz zaman girişte tamamen elbiselerimizi çıkarttılar, ellerinde kalas parçaları denen büyük sopalar vardı, kaba dayağa maruz kaldık. Görevli kişilerin hangi kuruma ait olduğunu bilmiyorum, çünkü üzerlerinde resmi giysileri yoktu. Bizi döven ve işkence yapan kimseler hep sivil giyimliydiler. Kim olduklarını o dönemin yöneticileri biliyorlardır."

İki arkadaşı işkencede öldü

Yavuz, gördüğü işkenceler nedeniyle bir yıl Aydın Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğünü de ekledi.
"O dönem cezaevinde kaldığımız sırada gardiyanlar bizi hücrelerimizden çıkararak malta boşlukları denen yerlerde işkence yapıyorlardı Gardiyanlar kendilerine ait coplarla ve tekme, yumruk, tokatla saatlerce işkence yaptılar."

"İşkencenin sayısını dahi hatırlamıyorum. Artık öyle bir psikoloji içerisine girmiştim ki, işkence yapılmadığında sanki rahatsız oluyordum. Bu işkenceden dolayı Aydın Cezaevi'nde Mehmet Yalçınkaya ve H. Hüseyin Erdoğulu isimli arkadaşımız vefat etti."

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması 4 Nisan'da görülecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in hazırladığı iddianamede, sanık Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: Bianet