13 Mart 2012 Salı

Kuş Cenneti’ne kaçak yapılaşma

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir’in gözdesi Kuş Cenneti’nde yapılaşma çalışmalarına, yasalara ve kurallara aykırı olarak devam edildiğini iddia etti

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, koruma kurullarından izin alınmadan yapılan çalışmaları İzmir I Numaraları Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün durdurması ve yasal süreci başlatması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nin de içinde bulunduğu Güney Gediz Deltası Degaj mevkiinde yapılaşma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Sıkı, “Türkiye’de gözlenen 465 kuş türünden 285 kuş türünün yaşadığı ve 117 türün kuluçkaya yattığı Gediz Deltasının güneyinde Degaj mevkiinde gözeli tel çekme çalışmaları tamamlanmıştır. Söz konusu sulak alan bölgesinde 2008 yılında beton direklerin dikilmesine başlanmış ve 2012 yılında da gözeli tel ile alanın çevrilmesi bitirilmiştir. İmar çalışmalarının başlandığı Degaj mevkii; İzmir Kuşcenneti I. derece Doğal Sit Alanı, Ramsar alanı ve Ramsar Sözleşmesi kapsamında oluşturulan Ulusal Sulakalanların korunması yönetmeliği ile ‘Mutlak Koruma Alanı’ olarak ilan edilmiştir” dedi.

Tüm bu koruma statülerine rağmen bölgede başlatılan imara açma çalışmalarının hiçbir yasal dayanağının olmadığını ifade eden Prof. Dr. Sıkı, “Bu kaçak imar çalışmaları; 4 farklı yasal koruma statüsü ile korunan İzmir Kuşcenneti Sulakalanlarının geleceğini tehdit etmekte olup alanın imara açılması yönünde kamuoyunda baskı yaratmaya yönelik girişimlerdir. Kaçak yapılaşma girişimlerinin başlatıldığı yer 2003 yılında 4 trilyon 100 milyar TL. bedelle adı gizli tutulan kişi/kişilerce satın alınmıştır. Bu kaçak imara açma çalışmalarının da arsa sahibi kişi ya da kişiler tarafından başlatıldığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar I. Derece Doğal Sit Alanında fiziki Müdahale niteliğinde olup 2863 ve 3386 sayılı sit kanununa göre suç teşkil etmektedir. Koruma kurullarından izin almadan yapılan bu imara açma girişimlerinin takibatının İzmir Valiliği, İzmir I Numaralı Koruma Kurulu ve İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılarak ilgili kişi ya da kişiler hakkında yasal işlemlerin zaman geçirilmeden yapılmasında kamu yararı görülmektedir” diye belirtti.

İHA
Kaynak: Haberlink