1 Mart 2012 Perşembe

Savunma Bakanı: Kışlada şüpheli ölüm yok

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, kışlalarda bugüne kadar tek bir şüpheli asker ölümü yaşanmadığını iddia etti.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz'ın kışlalarda yaşanan şüpheli asker ölümlerine ilişkin verdiği soru önergesine yanıtı "şüpheli ölüm yok" şeklinde oldu.

Bakan Yılmaz'ın yazılı soru önergesine yanıtında, ölümle sonuçlanan tüm olaylarda adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da yapıldığı belirtildi.

Yılmaz, şöyle dedi: "Her olay kayıt altına alınmakta, varsa sorumlular hakkında işlem yapılmaktadır. Bu nedenle müsebbibi belli olmayan kayıt altına alınmayan, soruşturma ve araştırma yapılmayan, şüpheli olarak görülebilecek bir tek olay dahi bulunmamaktadır. Ölüm olaylarını değerlendirirken 1-2 günlük kısa zaman dilimleri yerine, 6 aylık-yıllık zaman dilimlerinin kullanılması daha doğru sonuçlar vermektedir."

Bakan Yıldız, Türk ordusunda etnik kökenine yönelik herhangi bir işlem veya davranışın söz konusu olmadığını iddia etti.

Kışlalarda yaşanan ölümler, askeri yetkililer tarafından genellikle "intihar" olarak açıklanıyor. G-3 tüfeğiyle askerlerin kafasının arkasından ya da sırtından vurulduğu örnekler yaşanırken, çoğu aile "intihar" açıklamasına inanmıyor. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'in geçen yıl internete düşen ses kaydında "Masum erimizi biz vurduk" ifadeleri de ölümler konusunda ailelerin şüphelerini arttırmıştı.

Öte yandan, bu yılın başından bu yana kışlalarda 10 askerin intihar ettiği iddia edildi. Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül de geçen yıl bir soru önergesini yanıtlarken, son beş yılda 408 askerin "intihar ederek öldüğünü" açıklamıştı.

Kaynak: ETHA