1 Mart 2012 Perşembe

MAYINSIZ BİR DÜNYA İÇİN Bacağını Ödünç Ver!

Mayınların neden olduğu acı ve kayıplara son vermek için herkes pantolonunun paçasını sıvayıp bacağını ödünç verecek; çünkü dünyada hergün 12, Türkiye'de üç günde bir, bir insan mayından ölüyor ya da sakat kalıyor.



Uluslararası sözleşme ile kara mayınlarının yasaklanmasının 13. yıl dönümünde, tüm dünyada kara mayınlarının hala yol açmakta olduğu yıkıcı etkilere son vermek için "Bacağını Ödünç Ver" kampanyası başlatıldı.

Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası (ICBL), Birleşmiş Milletler ve birçok sivil toplum kuruluşu "4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü"ne kadar devam edecek bu kampanyaya çağrı yapıyor.

Dünyada hala 12 ülke kara mayın üretiyor. Sözleşmeye taraf olmayan devletler, mayın kullanımını sürdürüyor. Her gün 12 kişi, kara mayınları nedeniyle ölüyor ya da yaralanıyor.

Türkiye'de toprak altında 1 milyon kara mayın var

Türkiye'de ise kara mayınları nedeniyle üç günde bir, bir insan ölüyor ya da sakat kalıyor.

Mayın Yasağı Anlaşması'nı 2004'te imzalayan Türkiye'de toprak altında döşeli yaklaşık 1 milyon mayın var. Anlaşma gereğince, toprağa döşeli tüm mayınların temizliği için kalan süre iki yıl.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nden Muteber Öğreten, Türkiye'nin de uluslararası çapta başlatılan bu kampanya çağrı yaparak "Bacağımızı ödünç vererek, kendi sesimizi insanlığın sesiyle, şefkatin sesiyle, aklın sesiyle bütünleştireceğiz" dedi.

Ban Ki Moon, spor yıldızları ve Nobel Barış Ödülü sahiplerinin katıldığı küresel "Bacağını Ödünç Ver" kampanyası Tokyo'dan Kinşasa'ya, Phnom Penh'den Ottawa'ya, İstanbul'dan New York'a, çeşitli konserler, spor karşılaşmaları, toplu gösteriler ile gerçekleştirilecek.

Kampanyanın Türkiye ayağına milletvekilleri Şafak Pavey, Sırrı Süreyya Önder, oyuncu Mehmet Ali Alabora da destek veriyor.

4 Nisan'a kadar her kesimden insanın paçasını sıvayarak yaptığı eylemlerin fotoğraf ve videolarının "Mayınsız Bir Türkiye Girişimi" sitesine gönderilmesi bekleniyor.

2010'da 4,191 yeni vaka

ICBL'nin 20 yıl önce kurulmasından bu yana, dünya ülkelerinin yüzde 80'i kara mayınlarını yasakladı. Milyonlarca mayın topraktan çıkartılıp imha edildi.

Ancak, geçen sene Kara Mayınları İzleme Örgütü, 2010 yılı içinde 4.191 yeni vakanın olduğunu kayıt altına aldı. Genellikle korunmasız ve yoksul topluluklarda yaşayan on binlerce insan, kara mayınlarının yol açtığı yaralanmaların korkunç etkileriyle baş etmeye çalışıyor.

Geçen sene hükümet güçleri tarafından 2004 yılından bu yana en çok kara mayını kullanımı gerçekleşti.

Türkiye'deki kampanyanın bileşenleri

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği, İstanbul Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, Sosyal Demokrasi Vakfı.

Uluslararası kampanyanın videosuna ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet