1 Mart 2012 Perşembe

İÜ'de ülkücü saldırılar protesto edildi

İstanbul Üniversitesi'nde yaşanan ülkücü saldırılar, Fen Fakültesi önünde yapılan eylem ile protesto edildi. Öğrenciler, “Eşit ve özgür bir dünya isteyen öğrenciler, İstanbul Üniversitesi'nde dün de vardı, bugün de var ve yarın da olacak” dedi.


İstanbul Üniversitesi'nde, ikinci dönemin başlamasıyla birlikte ülkücü saldırılar arttı. Son saldırı, Taksim'de düzenlenen Hocali mitinginin bildirisini dağıtma bahanesiyle, Fen Fakültesi kantininde gerçekleşti. Sandalye, sopa ve satırlarla gerçekleştirilen saldırıda iki öğrenci yaralandı.

İÜ öğrencileri, artan saldırıları protesto etmek için Fen Fakültesi Vezneciler kapısı önünde basın açıklaması düzenledi. Öğrenciler, fakülte içerisinden sloganlar atarak kapıya kadar geldi. Fen Fakültesi öğrencilerine, İÜ'den diğer fakülteden öğrenciler de destek verdi. “Faşistler vuruyor, polis-ÖGB destekliyor, rektör onaylıyor; sessiz kalma” pankartı açan öğrenciler, sık sık “Beyazıt faşizme mezar olacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Türkeş'in itleri yıldıramaz bizleri” sloganları attı.

Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Betül isimli öğrenci, saldırı yaşanırken sivil polislerin olayı seyrettiğini, saldırının ardından da sürekli kapalı olan arka kapıyı açtırarak faşistlerin kaçmasına yardımcı olduğunu söyledi. Betül, okulda faşistlerin Avrasya Enstitüsü'ndeki Türkçe Yaşam Kulübü'nde örgütlendiklerini ve rektörün bu kulübe her türlü desteği sağladığını, ancak kendilerinin her türlü etkinliklerinin engellendiğini anlattı.

Üniversitelerde artan ülkücü saldırıların AKP'nin son dönemde hayata geçirdiği ırkçı-milliyetçi politikadan bağımsız olmadığını kaydeden Betül, şunları söyledi:

“Bu okulun öğrencileri olarak bizler, yaşanan hiçbir saldırı karşısında sessiz kalmayacak, en meşru hakkımızı kullanarak kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Tüm yaşanacakların sorumlusu eli satırlı faşistler, polis ve okul yönetimidir. Rektör ve polis tıpkı bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da istediklerini alamayacak. Eşit ve özgür bir dünya isteyen öğrenciler İstanbul Üniversitesi'nde dün de vardı, bugün de var, yarın da var olacak.”

Öğrenciler, açıklamanın ardından topluca fakülteye girdi.

Kaynak: ETHA