19 Mart 2012 Pazartesi

Pınar Sağ'ın Roboski klibine jandarma tehdidi

Pınar Sağ, Roboski katliamına dikkat çekmek amacıyla klip hazırlığı içindeyken bölgede jandarmanın tehdit ve baskılarına maruz kaldığını belirtti. Sağ, bölge halkının sıkıntılarını da dile getirdi.

Pınar Sağ'ın ''Mavi Bir Düş'' albümünde yer alan ''Iraksamalar'' adlı ezgisine klip çekme çalışmaları jandarma tehdidi altında geçti. Mezopotamya Kültür Merkezi Sinema Birimi tarafından çekilen klibe yönetmen Kazım Öz ve Fırat Yavuz eşlik etti.

Klip 13-16 Mart tarihleri arasında Şırnak'ın Uludere İlçesi Roboski Köyü'nde çekilen klipte, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri de yer aldı. Jandarma köylülere, "Eğer siz bu klip'te yer alırsanız hakkınızda soruşturma açarız, kaçakçılığınıza izin vermeyiz" tehdidinde bulundu.

Jandarma tehditleri ve halkın yaşadıklarına ilişkin Pınar Sağ, Kazım Öz ve Fırat Yavuz, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Pınar Sağ konuşmasına Newroz kutlamasıyla başlarken, dünkü yürüyüşte hayatını kaybeden Hacı Zengin'in acısını yaşadıklarını belirtti.

'KATLİAMI UNUTTURMAK İSTEMİYORUZ'

Sağ, "Bizler 34 kişinin katledildiği Roboski'de bir çalışma yaptık. 'Mavi Bir Düş' albümünde yer alan 'Iraksamalar' adlı ezgiye klip çektik. Mezapotamya Kültür Merkezi Sinema Birimi emekçileri, başta Kazım Öz ve Fırat Yavuz yoldaşlığıyla beraber gerçekleştirdik. Bizler Roboski'de yaşanan katliamı unutturmak istemiyoruz. Unutturmamak içinde elimizde geleni yapacağız. Aynı Sivas davasının zaman aşımına karşı koyduğumuz duruş gibi. Çünkü bu ülkede katliamlar zaman aşımına uğruyor, bir şekilde unutuluyor. Oysa ki bu ülkede o kadar çok hırsızlıklar, o kadar çok gasplar ve tecavüzler yaşanıyor ki. Ama bunların hiçbiri zaman aşımına uğramıyor" dedi.

Askerlerin ve silahların gölgesi altında bir klip çektiklerini dile getiren Sağ, "Klip çekimleri sırasında bizimle birlikte olan köyün gençleri tehdit edildi. Sürekli kimlik sorgulaması yapıldı. Köylülere askerler, 'eğer sizler bu klip'e yardımcı olursanız hakkınızda soruşturma açarız' tehdidinde bulundu" diye konuştu.

Sağ, "Bir şehir işgal altında, baskılarla, tehditlerle. Kürt halkı bunları yaşıyorsa bize sessiz kalmak asla yakışmaz. Klibimizin çok iyi olduğunu söylemiyoruz asıl amacımız oradaki insan hakları ihlallerini anlatmak" diye belirtti.

Konuşmasına dün hayatını kaybeden Hacı Zengin'i anarak başlayan Kazım Öz, Roboski katliamına ilişkin olarak şunları kaydetti: "Olayın üzerinden 3 ay geçti 1 kişi bile yargılanmadı. Ben oradaki sorunları her söz sahibi olduğum alanda dile getirmeye çalışıyorum. Klibi çekerken halktan çok yoğun destek aldık. Filmin bazı sahnelerinde oynayan kaçakçılara dönük tehditler yaşandı. O klipte oynarsanız sizinle hesaplaşırız. Kaçağa göndermeyiz gibi tehditlerde bulunulmuş. Roboski katliamının sorumları halen bulunamadı. Bir an önce sorumluların yargılanmasını istiyoruz" dedi.

Bölge halkı tarafından sıcak karşılandıklarını belirten Fırat Yavuz ise, "Bizi sahiplendi insanlar. Klip bizim oradaki acıyı paylaşmamıza vesile oldu. Filmi çektik sevindirici geçti, ama oradaki acıyı görmek bizi derinden etkiledi" diye konuştu.

Kaynak: ETHA