19 Mart 2012 Pazartesi

Slogandan Tutuklu Gazeteci

Tavır dergisinin sahibi Bahar Kurt, attığı sloganlar delil gösterilerek "örgüt üyeliğinden" yargılandığı davada, yarın ikinci duruşmaya çıkacak.

Kültür ve sanat dergisi Tavır'ın sahibi Bahar Kurt, 10 aylık tutukluluğun ardından yarın bir kez daha hakim karşısına çıkıyor.

21 yaşındaki Bahar, 10 Mayıs'ta Okmeydanı'ndaki operasyonda Grup Yorum üyeleriyle birlikte gözaltına alınmıştı.

13 Mayıs'ta tutuklanan Bahar, o tarihten beri Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde.

Delil: Che Guevara

Hakkındaki deliller arasında, polis ifadesine göre, 12 Mart Gazi katliamı yıldönümündeki yürüyüşe katılarak "Katil devlet hesap verecek" sloganı atmak, Kızıldere anmasına katılmak,  Hayata Dönüş Operasyonu protestosuna katılmak, Grup Yorum albümleri, dergiler, kitaplar ve "Che Guevara" baskılı fular var...

Bahar, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddesi gereğince, "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi olma" iddiasıyla yargılanıyor.

İkinci duruşma, yarın Çağlayan Adliyesi 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

İddianamede, Grup Yorum'un 1989'da çıkardığı "Gün Gelir/Cemo" albümündeki Cemo isimli şarkı, "terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde suç işlemeye alelen teşvik etmekle" suçlanıyordu.

Bahar da Grup Yorum gibi, "sanat faaliyetleriyle örgüte üye kazandırmaya çalışmakla" suçlanıyor.

104 gazeteci hapiste

BİA Medya Gözlem Raporu'na göre, 104 gazeteci ve 35 dağıtımcı/medya çalışanı hapiste.

Bazı gazeteciler, "silahlı örgüt üyesi" olmakla, bazıları, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekle" ve/veya "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmekle" suçlanıyor.

Bazı gazeteciler ise silahlı ya da silahsız örgüt kurmak, sevk ve idare etmekle yargılanıyor. Aralarında bu suçlardan hüküm giyenler de var.

Kaynak: Bianet