15 Mart 2012 Perşembe

"Onur Davası"nı Hamzaoğlu Kazandı

Kocaeli Üniversitesi'nden Onur Hamzaoğlu kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'na açtığı davayı kazandı. Mahkeme Karaosmanoğlu'na para cezası verdi.

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu aleyhine açtığı hakaret davasında mahkeme Onur Hamzaoğlu'na hakaret edildiğini kabul etti.

Hamzaoğlu'nun avukatı Ali Haydar Konca kararı bianet'e değerlendirirken amaçlarına ulaştıklarını sçyledi. "Bizim için önemli olanın cezanın çıkmış olması. Netice itibariyle mahkeme Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Onur Hoca'ya şarlatan demekle hakaret ettiğini kabul etti."

Konca, bugün Kocaeli Adliyesi'nde görülen davanın sonucunda, mahkemenin Karaosmanoğlu'na hakaretten dolayı 174 gün para cezası verdiğini, bunun da 3480 liraya tekabül ettiğini söyledi.

Konca, Hamzaoğlu'nun kamu görevlisi olması nedeniyle talep ettikleri ceza artışının mahkemece reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Mahkeme aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi'nin Hamzaoğlu'yla ilgili raporuna da atıfta bulunarak raporun kamuoyuna açıklanmasını tahrik olarak değerlendirdi ve Karaosmanoğlu'na üçte bir oranında ceza indirimi verdi.

Dava konusu hakaret

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, 5 Ocak 2011'de Dilovası ve Kandıra'da annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında ağır metaller bulduğunu kamuoyuna açıklamış, bu verilerden hareketle Kocaeli'nde kapasite artışına gidilmesinin riskli olduğunu söylemişti.

Bu açıklamalar üzerine AKP'li Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hamzaoğlu için "şarlatan" demişti.

Başka dava yok

Karaosmanoğlu'nun daha önce önlem alınmasını isteyen Hamzaoğlu için "haberin geniş halk kitlelerine ulaşmasını sağladığı, araştırma sonuçlarını halk arasında panik yaratmak amacıyla kullandığı" iddiasıyla şikayette bulunduğunu hatırlattığımız avukat Konca Prof. Hamzaoğlu hakkında açılmış başka dava bulunmadığını da belirtti. "Büyükşehir Belediye Başkanı'nın şikayetiyle ilgili olarak üniversiteden henüz bir izin çıkmış değil."

Konca üniversitenin verdiği disiplin cezasıyla ilgili olarak da kendilerinin iptal davası açtığını söyledi. "Bilimsel rapor bitmeden, bilimsel dergide yayınlamadan kamuoyuna duyurulması etik değil diye bir etik kurul değerlendirmesi vardı, ona dayalı bir uyarma cezası vardı. İptal davası açtık."

Davanın son duruşmasının tutanaklarına ulaşmak için tıklayınız.

Prof. Hamzaoğlu'na destek için açılan siteyi görmek için tıklayınız.

Kaynak: Bianet