20 Mart 2012 Salı

Newroz saldırılarında polis, Milletvekili Kürkçü'yü sürükledi, Türk'ü bayılttı

Mersin'de halk polis saldırısına karşın Newroz'u kutlamak için sokakları terk etmedi. Polis, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'yü sürükleyerek götürdü.


Mersin'de halk, valilik tarafından yasaklanmasına rağmen Şevket Sümer Mahallesi'nde Siteler Polis Merkezi'ne yakın olan BDP Akdeniz İlçe binası önünde toplandı.

Kutlamanın yapılacağı Tırmıl Meydanı'na yürümek isteyen kitleye polis izin vermedi. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, polis yetkilileriyle görüşüp, "Vali bey ile görüşünceye kadar herhangi bir müdahale olmasın" talebinde bulundu.

Ancak bu talebe rağmen polis, tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleye saldırdı. Polis, saldırı sırasında Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'yü de sürükledi. Ara sokaklarda çatışmalar uzun süre devam etti.

ALANA GİREN VEKİLLER OTURMA EYLEMİ YAPTI

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Akdeniz İlçe Belediye Başkanı BDP'li Fazıl Türk ve BDP il başkanı Musa Kullu, Tırmıl Alanı'na gelerek oturma eylemine başladı. Milletvekili Kürkçü, halkın bayramını bugün kutlamayı tercih ettiğini belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi bahane edilerek kutlamalara izin verilmediğini ifade eden Kürkçü, "Aynı kutlama bugün Osmaniye'de yapılıyor ve hiç bir müdahale yok. Bu çelişki değil mi? Polis, orantısız güç kullanıyor. Hepimiz gazdan etkilendik" diye konuştu.

Hükümetin Newroz tutumunu "ahmaklık" olarak değerlendiren Kürkçü, yarın da İzmir’de Newroz'u hükümetin istediği tarihte fakat istemediği şekilde kutlayacaklarını kaydetti.

MAHALLELER ABLUKA ALTINA ALINDI

Ankara, Antep, Kilis ve Osmaniye'den takviye gelen polislerin de desteğiyle Mersin'de Kürtlerin yaşadığı Şevket Sümer, Güne, Siteler, Yeni Pazar, Çay, Çilek, Özgürlük, Demirtaş, Kurdali ve Alsancak mahalleleri abluka altına alındı. Ancak tüm mahallelerde gösteriler yapıldı, çatışmalar yaşandı. En az 30 kişi gözaltına alındı.

DTK Eş Başkanı Türk hastaneye kaldırıldı

Batman'daki Newroz kutlamalarında polisin attığı gaz bombasından etkilenerek baygınlık geçiren DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, hastaneye kaldırıldı.

Batman'da sabah saatlerinde yaşanan polis saldırısının ardından yeniden toplanarak Newroz alanına girmek isteyen kitleye, polis yine sert bir şekilde saldırdı. Kitlenin içinde bulunan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, yoğun bir şekilde kullanılan gaz bombası nedeniyle bayıldı. Polisin yumruklarla saldırdığı Türk, hastaneye kaldırıldı.

Kaynak: ETHA