20 Mart 2012 Salı

Osmaniye Cezaevi'nde çıplak arama

TBMM komisyonu üyeleri Osmaniye Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Görüştüğü tutuklu ve hükümlülerin, “Sadece biz değil, ziyaretçilerimiz, yakınlarımız çırılçıplak soyulup aranıyor” iddiasıyla ilk defa karşılaştılar. Komisyon robocop kıyafetli gardiyanları da ilk kez gördüklerini belirtti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Cezaevi Alt Komisyonu, Pozantı Çocuk Cezaevi’ndeki, tecavüz ve kötü muamele iddialarına benzer iddiaların gündeme geldiği Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde dün incelemelerde bulundu. Komisyon üyeleri, KCK/PKK tutukluları, Hizbullahçılar, kadın koğuşu, adli tutuklular ve çocuk koğuşunda kalanlarla ayrı ayrı bir araya geldi. Bütün tutuklu ve hükümlüler cezaevi yönetiminin “keyifi ve insanlık dışı davranışta bulundukları” şikayetinde bulundu.

Tutuklu ve hükümlüler, “Hadi bizi geçelim, ziyaretimize gelen yakınlarımız, akrabalarımız çırılçıplak soyularak aranıyor” dedi. CHP’li komisyon üyesi Malik Ecder Özdemir, daha önce Metris Cezaevi’nde yaptıkları incelemelerde, tutuklu ve hükümlülerden çıplak arandıkları şikayeti geldiğini anımsatarak, ancak ziyaretçi yakınların da çıplak aranması iddiasıyla ilk kez Osmaniye Cezaevi’nde karşılaştıklarını dile getirdi. Özdemir, Osmaniye Cezaevi’de “robocop” kıyafetli gardiyanlara ilk kez rastladıklarını kaydetti. Komisyon üyesilerinin tespitleri ile tutuklu ve hükümlülerin şikayetleri özetle şöyle:

HERKES ÇIRILÇIPLAK ARANIYOR

- Başta tutuklu ve hükümlüler olmak üzere mahkûm yakınlarına da çıplak arama yapılıyor. Cezaevi yönetimi, uygulamayı “güvenlik” gerekçesine dayandırarak, ‘jilet olabileceği düşüncesiyle’ ağız içlerine kadar ziyaretçilerin arandığı itirafında bulundu.

- 1-2 günlük sakalı uzayanların kesmemeleri halinde disiplin cezaları uygulanıyor. Yakınlarıyla, telefonla görüştürülmüyor.

- Sabah-akşam, tutuklular tek sıraya sokularak sayım yapılıyor. Tutuklu ve hükümlüler, ancak ‘esas duruşta’ konuşabilirken, duvar dibine bakarak yürütülüyor.

- Ziyaretçi ile görüşmeler 30 dakika-1 saat arası olmasına karşın cezaevi yönetimi, ziyaretçinin cezaevine giriş-çıkışta kaybettiği süreyi de görüşme süresinden sayıyor.

- Cezaevi yönetimi ilgili yönetmelikte olduğunu ifade etse de ilk kez gardiyanlardan robocop giysili bir ekip oluşturuldu. Bir olay olduğunda, bu ekip koğuşlara müdahale ediyor. Tutuklu ve hükümlüler, hem robocop giysili gardiyanlar hem de normal gardiyanlardan şiddet gördüklerini iddia ediyor.

10 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDELER

- KCK tutukluları, gardiyanların şiddet uygulaması ve cezaevi yönetiminin keyfi uygulamaları nedeniyle 10 gündür açlık grevinde olduklarını belirtti.

- Bazı hükümlüler, anneleriyle zorunlu olarak cezaevinde kalan çocuklara, “hükümlü olmadıkları” için yemek verilmediğinden yakınarak, kendi yemeklerini çocuklarıyla paylaşmak zorunda kaldıklarını anlattı.

- Cezaevi yönetiminin uyguladığı baskıcı yöntemler nedeniyle, komisyon üyeleri, tutuklu ve hükümlülerin kendileriyle bile konuşmaktan çekindiği saptamasında bulundu.

Kaynak: AGOS