18 Mart 2012 Pazar

NEWROZ PîROZ BE!

Devletin aylardır sürdürmekte olduğu imha politikalarının son ayağı olan Newroz yasağı, İstanbul, Amed başta olmak üzere birçok ilde serhildanlara sahne oldu. Valiliklerin yasaklamalarına aldırış etmeden, birçok semtten kendi imkanlarıyla alanlara akın eden yüzbinlerce insan sabah saatlerinde başlayan yoğun polis ablukası ve terörüyle karşılaştı.   


İstanbul'da, Kazlıçeşme'ye giden yollarda birçok farklı kolda, Zeytinburnu tramvay istasyonu (Merter), Topkapı suriçi, Ulubatlı, Cevizlibağ, Davutpaşa, Bayrampaşa, Vatan Caddesi, Çapa, Pazartekke, Kazlıçeşme-Samatya arasında ve Zeytinburnu'nun ara sokaklarında irili ufaklı gruplar, devlet terörüne karşı serhildan ateşini yükselttiler. Polisin tazyikli su ve gaz bombalarına, taşlarla karşılık veren öfkeli kitlelerin kararlılığı çatışmaların gün boyu sürmesine neden oldu.  


İstanbul'da ileri-faşizm ve devlet terörü kol geziyordu

İleri demokrasi'yi geçici olarak çevirim dışı bırakan devlet ve kolluk güçleri, uygulamalalarına sabah saatlerinden itibaren toplu taşıma araçlarını ablukaya almakla başladı. Topkapı'dan Kazlıçeşme'ye giden yollar yayalara ve araçlara kapatıldı. Halkalı-Sirkeci banliyo tren hattını çalıştırılmadı. Toplu taşıma araçlarının Kazlıçeşme'ye yakın duraklarda durmasına izin verilmedi. Semtlerden Newroz alanına kalkacak araçlar, polis engeliyle karşılaştı. Yüzlerce insan kimlik kontrollerinden, üst aramalarından geçirildi, gözaltına alınanlar ve ulaşım hakkı engellenenler oldu.


Zeytinburnu'nda süren çatışmalarda, gözaltına alınan bazı eylemciler polis otobüslerinde feci şekilde işkencelere maruz kaldı. Atılan gaz bombasının başına isabet etmesi nedeniyle yaralanan BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, 2'si ağır olmak üzere onlarca insan yaralandı! Aynı zamanda hakim medyanın kendilerini "esnaf" gibi lanse ettiği 30-40 kişilik sivil-faşist güruh, toplanarak sokaklarda eylemci avına çıktı. Çok sayıda kişiyi yaralayan bu düzen asalaklarıyla, Newroz'u kutlamaya gelen eylemciler arasında yer yer çatışmalar çıktı. 

Anarşist Blok: "Devleti, Mülkiyeti ve Medeniyeti Doğduğu Yerde Mezopotamya'da Tarihe Gömelim"

Fetih Kapı'da toplanan "Devleti, Mülkiyeti ve Medeniyeti Doğduğu Yerde Mezopotamya'da Tarihe Gömelim" pankartlıyla, kara, kara-kızıl ve gökkuşağı renkli bayraklarıyla anarşistlerin de içinde bulunduğu yaklaşık 300 kişilik kitle, buradan Sur girişi istikametine doğru ilerledi. Polisin, yoğun gaz bombalı ablukasına taşlarla karşılık veren grup, yol üstünde bulunan duraklardaki reklam panoları, mobese kameraları, akbil-jeton makinaları ve bir ekip otosunu tahrip etti. "Katil T.C." , "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak" gibi yazılamalar yapan grup dağılarak, Çapa, Vatan caddesi, Sur içi ve Kazlıçeşme'ye yöneldi. Çapa'da çıkan çatışmalarda, civardaki bankalara ve bir polis aracına saldırıldı, araçtaki polisler yaralandı.

Topkapı'dan Yedikule'ye yürüyen yaklaşık 400 kişilik kitleye ise polis Kazlıçeşme girişinde gerçek mermi kullanarak ateş açtı. Zeytinburnu'nda toplanan yaklaşık 2000 kişi ise Yedikule Göğüs Hastanesi önüne yürüdü. Kazlıçeşme'ye doğru yönelen kitleye polis saldırdı. Ara sokaklara dağılan kitle Telsiz Mahallesi'nde tekrar biraraya gelerek Newroz ateşlerini yaktı. Zeytinburnu Tramvay durağındaki polis müdahalesinin ardından eylemciler E5'i kapattı, yola barikat kurdular. Polis saldırısına rağmen Topkapı'da defalarca kez toplanıldı ve Kazlıçeşme'ye doğru yürüyüş kararlılığı gösterildi. Avcılar Metrobüs Durağı'nda toplanan kalabalık bir gruba da gaz bombaları ve tazyikli su ile saldıran polisler çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.


Akşam saatlerinde ise polis terörünü protesto etmek için Taksim'de toplanan yüzlerce kişi Galatasaray lisesi önüne yürüdü. Meydanda Newroz ateşi yakıp halay çektiler. Eyleme anarşistler de destek vererek kara bayraklarını ateşe verdiler ve Newroz ateşini harladılar.

Tüm yasaklamalara ve saldırılara karşın, Zeytinburnu, Bağcılar, Alibeyköy ve Kanarya Mahallesi gibi birçok semtte biraraya gelen yüzlerce kişi, Newroz'a yönelik engellemeleri ve devletin bu kirli yüzünü protesto ederek, ateşlerini yaktı, kutlamalarını gerçekleştirdi.

Amed'de devlet halkı durduramadı

Amed Newroz’u tüm engellemelere, genelgelere, gaz bombalarına, barikatlara rağmen yüz binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Kutlamalara engel olamayan polis, dağılan kitleye kentin değişik noktalarında gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ederken, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.  

Diyarbakır'ın girişinde diğer illerden gelen binlerce araç durduruldu. Araçlara çok yüklü miktarda cezalar kesildi. Halkın hiçbir koşulda Diyarbakır'a bırakılmayacağını söyleyen ve bunun Valiliğin emri olduğunu belirten polis, binlerce kişinin yürümek istemesi ve kararlılığı karşısında kitleye müdahale etti. Newroz alanında bulunan GSM şirketlerine ait 8 seyyar baz istasyonu aracı ateşe verilerek kullanılamaz hale geldi.

Kaynak: Istanbul.Indymedia.org