18 Mart 2012 Pazar

Newroz'daki devlet terörü protesto edildi

KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun çağrısıyla Taksim Meydanı'nda buluşan binler, Galatasaray Meydanı'na yürüdü. Öfkeli kitle, Meydanda Newroz ateşleri yaktı.


İstanbul'daki Newroz kutlamalarına polisin sert müdahalesine tepkiler, yine İstanbul'un sokaklarında verildi. İstanbul'un çeşitli semtlerinde protesto gösterileri düzenlenirken, KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun çağrısıyla binlerce kişi de Taksim Meydanı'nda buluştu. Akşam saatlerinde meydanda toplanan kitle, buradan Galatasaray Meydanı'na kadar yürüşüş düzenledi.

'ROBOSKİ'DEN NEWROZ'A...'

“AKP'nin ileri demokrasisi=Faşizm” pankartının açıldığı eyleme, KESK'in yanı sıra çok sayıda siyasi parti, platform bayraklarıyla katıldı. Eyleme katılan 3 bine yakın kişi, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Her yer Newroz, her yer direniş”, “Biji bıratiya gelan”, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez”, “Roboski'den Newroz'a katil devlet hesap verecek” şeklinde sloganlar attı. Kitlenin öfkesi, BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin'in yaşamını yitirdiğinin öğrenilmesiyle daha da arttı.

'AKP KÜRT SORUNUNU ÇÖZMÜYOR, İSTİSMAR EDİYOR'

Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Arzu Erdoğan, Çapa Tıp Fakültesi bahçesine atılan gaz bombasının fişeğini basına gösterdi. Erdoğan, baskı ve zorbalığa karşı isyan ateşinin yayıldığı Newroz'un egemenlerce ayrımcılık ve halkları birbirine karşı kışkırtmak amacıyla kullanıldığına dikkat çekerek, “Kürt sorunu, halen siyasi iktidar tarafından her fırsatta istismar edilmekte, ısrarla sürdürülen çözümsüzlük politikaları üzerinden siyasi rant sağlanmaya çalışılmaktadır” dedi.

Halkların özgür bir şekilde ve barış içinde kutlamak istediği Newroz'un hükümetin keyfi bir şekilde yasakladığını ifade eden Erdoğan, “Bizler emek ve demokrasi güçleri olarak, Kürt sorununda devam eden inkar ve imha zihniyetini, baskıcı politikaları, 2012 Newroz bayramını halklara zehir etmeye çalışan AKP Hükümetinin faşizan uygulamalarını bir kez daha kınıyor, protesto ediyoruz” şeklinde konuştu.

PUŞİYLE, MONTLA NEWROZ ATEŞİ HARLANDI

Açıklamanın ardından kitle, Galatasaray Meydanı'nın çeşitli noktalarında Newroz ateşi yaktı. Kimisi flamasıyla, kimisi puşisiyle, kimisi montunu atarak Newroz ateşini harladı. Kitle, uzun bir süre ateşin üzerinden atladı, halaylar çekti.

Kaynak: ETHA