5 Mart 2012 Pazartesi

KESK heyeti: Kozan'da aileler öfkeli

KESK heyeti, Kozan Gökdere Köprü Barajı inşaatında incelemelerde bulundu. Heyet, aramaların yetersiz, ailelerin öfkeli olduğuna şahit olduklarını söyledi.

Gökdere Köprü Barajı inşaatında meydana gelen patlamanın üzerinden 10 gün geçti. Enkaz altında halen 6 işçi bulunuyor. KESK heyeti, enkaz bölgesinde yaptığı inceleme ile ilgili olarak SES Adana Şubesi'nde basın açıklaması yaptı.

KESK Dönem Sözcüsü SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “Kozan Gökdere baraj felaketinde on gün geride kaldı. Kayıp yakınları çaresiz ve sahipsiz. KESK olarak, kayıp yakınlarının acısını ve sıkıntılarını paylaşmak için 3 Mart 2012 cumartesi günü olay yerine gittik. Kayıp yakınlarıyla yaptığımız görüşmelerde acı ve öfkelerine tanık olduk. Gazetelerde ve TV’lerde bazı siyasilerin; her şeyin yapıldığı ve kontrol altında olduğu, izlenimi veren açıklamalarının aksine, kayıp yakınları çalışmaların son derece yetersiz olduğunu haykırmakta ve seslerini duyurmamızı istemektedirler” dedi.

Kayıp yakınlarının çalışmalara yeterli aracın katılmadığı, ana firma yerine taşeron firma araçlarının çalıştırıldığını belirttiklerini aktaran Yüksel, “Yanlarına gelen bazı yetkililerin olayı kader olarak adlandırıp, hem olaydan önce yeterli tedbirlerin alınmayışını hem de arama çalışmalarında ki yetersizlikleri geçiştirmeye çalışmasını kabul etmediklerini, kendilerinin görünür olmak için olay çıkarması mı gerektiğini söylediler” şeklinde konuştu.

Yüksel, yaptıkları incelemelerle ilgili olarak gözlemlerini şöyle aktardı:

“Siyasilerin çıkıp gece gündüz her şey yapılıyor söylemlerinin aksine, aramaların son derece yetersiz olduğunu gördük. Bütün boyutlarıyla hep karşı çıktığımız taşeron uygulamasıyla işlerin nasıl içinden çıkılamaz hale geldiğine ve acılar yaşattığına bir kez daha tanık olduk. Burada çalışmaları takip edecek teknik ekip nerede, kararları verecek teknik ekip nerede diye soruyoruz. Bu çağda onlarca iş makinesi ve ekiple olaya müdahale yapılması mümkünken bu çalışma neden yapılmıyor diye soruyoruz. İl milletvekillerinin dışında, olay yerine neden bakan ya da hükümet yetkililerinin gelmediğini soruyoruz. Başta hükümet temsilcileri olmak üzere, sorumlular bir an önce kayıpların bulunması için, olaya her yönüyle müdahale etmeli kayıplar bir an önce bulunmalıdır. Olayı kader diyerek hafifletmek yerine sorumluların bulunup kayıp yakını ailelerin acıları hafifletilmelidir. Sorumluların gereğini bir an önce yapmalarını istiyor, kayıp yakınlarına sabır, yaşamını kaybedenlere rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

Kaynak: ETHA