5 Mart 2012 Pazartesi

Alevilerin evlerinin işaretlenmesine tepkiler sürüyor

Adıyaman'da Alevilerin evlerinin işaretlenmesi, Antalya ve Manisa'da yapılan açıklamalarla protesto edildi.

Adıyaman'da Karapınar ve Yunus Emre mahallelerinde Alevilere ait evlere işaretler konulmasına tepkiler sürüyor. Manisa ve Antalya'da yapılan açıklamalarla, başka Maraş'lara izin verilmeyeceği vurgulandı.

Manisa'da, Alevi Kültür Derneği, Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP, EMEP, ÖDP, KESK, Emekli Sen ve SGD destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Alevi Kültür Dernekleri Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kılıç, “Adıyaman valiliğin konuya ilişkin yaptığı açıklama gayri ciddidir. 'Bunu yapan bir çocuk olabilir' diyen Adıyaman Valisi, konunun önemini ve ortaya çıkabilecek vahşeti sıradanlaştırıyor” dedi. “Özelikle son günler de başta başbakan, içişleri bakanı ve hükümet yetkilileri olmak üzere kullanılan dil son derece sorumsuz ve nefret söylemi içeren cümlelerle doludur. İstanbul’da 'Hocalı katliamı anması' yapılan mitingde Türkiye'de bir devlet politikası olarak ötekileştirilenler açıkta tehdit edilmiştir” diyen Kılıç, “Oysa yeni anayasa tartışmaların yapıldığı bu günlerde Türkiye’deki çok kültürlü, çok kimlikli, çok inançlı doğal yapıyı tehdit etmek, 'bir gece ansızın gelebiliriz' demek nefret söylemin de öte bir insanlık suçudur” şeklinde konuştu.

Alevilere yönelik sistematik katliam ve asimilasyon politikalarının uygulandığını söyleyen Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizlerin Alevi ve Sünni yurttaşlarımızdan tek bir isteğimiz vardır. Halklar arasında kin ve nefret tohumunu ekmek ve farklılıkları birbirinde ayrıştırarak düşmanlaştırmak isteyen sömürücü, egemen güç odaklarının oyununa gelinmemesini, demokratik ülkeler de olduğu gibi, çok kültürlü bir yapı içerisin de farklılıklarımızı kabullenip insanın ve insan yaşamının kutsallığına inananlar olarak birlikte ve kardeşçe yaşaya biliriz.”

ANTALYA'DA KİTLESEL BASIN AÇIKLAMASI

Adıyaman'da evlerin işaretlenmesi, Antalya'da da protesto edildi. Kışlahan Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, sloganlar, ıslıklar ve zılgıtlarla evlerin işaretlenmesini, yetkililerin açıklamasını protesto etti. Kitle sık sık “Dün Maraş'ta, bugün Sivas'ta, çözüm faşizme karşı savaşta”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı. Alevi Bektaşi Dernekleri adına yapılan açıklamada, “Bu olay bize Maraş katliamını çağrıştırmıştır. Bunu çocukların yaptığı söyleniyor. Bu çocuklar kimdir? Olayın failleri bulunup cezalandırılmasını, üstünün kapatılmamasını istiyoruz” denildi.

Kitle, açıklama sonrası bir süre daha sloganlar atarak meydanda kaldı. Eylemde, 13 Mart'ta görülecek ve zaman aşımına uğraması söz konusu olan Sivas davasına katılım çağrısı yapıldı, otobüslerin kaldırılacağı duyuruldu.

Kaynak: ETHA