Sivas Katliamı mağdurlarının avukatı Şenal Sarıhan, Sivas Katliamı'nın bir insanlık suçu olduğunun altını çizerek, "Bu bir insanlık suçudur, bu durumda zaman aşımı işletilemez. Sanıklara ceza verilmesini istiyoruz" dedi.
Sivas Katliamı'nın ardından açılan dava sırasında "bulunamadıkları" gerekçesiyle dosyaları ayrılan 5 kişinin yargılanmasına 13 Mart'ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Zaman aşımının dolması nedeniyle dosyanın kapatılması gündemde.
Konuya ilişkin ETHA'nın sorularını yanıtlayan ailelerin avukatı Şenal Sarıhan, Sivas Katliamı davasında hakkında arama kararı bulunan iki grup olduğunu söyledi, "Bir grup; hakkında kesinleşmiş hapis cezaları olanlar. Şu anda devam eden dava ise daha sonradan yakalanmış olan 7 sanık ile ilgili. Sanıklardan ikisi yaşamını yitirdiği için sanık sayısı 5. 13 Mart'ta 5 sanık ile ilgili karar verilecek" dedi.
Hakkında hüküm kesinleşmiş olan sanıklar için zaman aşımının "hükmün kesinleştiği" tarihtenh başladığını hatırlatan Avukat Sarıhan, "Hüküm, 2001-2002'de kesinleşti. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için zamanaşımı süresi 30 yıl. Bu sanıklar açısından zaman aşımı dolmadı" diye konuştu.
'ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE UYULMALI'
Yargılaması devam eden 5 sanık için verilebilecek cezanın "en fazla" 7.5 yıl olabileceğini söyleyen Avukat Şenal Sarıhan, "Bu sanıklar açısından dava iç hukukta zaman aşımına uğramış durumda" dedi.
Avukat Sarıhan, 2005 yılında çıkartılan bir yasayla Türkiye'nin "insanlığa karşı suç" kavramını kabul ettiğini ancak yasanın geçmişe dönük işletilemediğini söyledi. Avukat Sarıhan, şunları söyledi: "İnsanlığa karşı suçlar, bütün dünyadaki uygulamalarında zaman aşımı sebebiyle korunamaz. Örneğin Ruanda ve Yugoslavya'da devam eden davalar eski tarihli davalar. Kendi iç hukuklarına göre, zaman aşımına uğramış olmasına rağmen uluslararası ceza mahkemelerinde davalar devam ediyor. Türkiye'deki mahkeme iç hukuka göre karar verirse, iç hukuk onların lehine. Ama biz uluslararası sözleşmelere uygun bir karar verilmesini istiyoruz. Bu bir insanlık suçudur, bu durumda zaman aşımı işletilemez. Sanıklara ceza verilmesini istiyoruz."
Kaynak: ETHA