5 Mart 2012 Pazartesi

Beylikdüzü'nde Paris Sirki Protesto Edildi


İstanbul Beylikdüzü’nde kurulan Paris Sirki, Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyeleri ve diğer hayvan hakları savunucularından oluşan yaklaşık 30 kişilik bir grup tarafından dün protesto edildi. Gösteri esnasında ödülle eğitilirmiş gibi gösterilen hayvanların perde arkasında aç bırakma, dövme, elektrik verme gibi cezalarla koşullandırıldığını savunan eylemciler hayvanlı sirklere derhal son verilmesini talep etti ve kamuoyunu sirk gerçeği ile videoları internetten seyretmeye ve hayvanlı sirkleri boykot etmeye çağırdı.

FOTO ALBÜM


Bir haftadan beri süren eylem kapsamında sirki ziyarete gelen ailelere dağıtılmak üzere iki adet broşür hazırlanmıştı. Biri çocuklara diğeri ise velilerine seslenen bu broşürlerde, vahşi hayvanların doğal ortamlarından çalınarak kafeslere kapatıldığı ve şehirden şehre tırlarla gezdirilirken ciddi sağlık sorunları yaşadıkları anlatılıyordu.

“Hayvan işkencesine seyirci kalmayın” yazan bez pankartla yürüyüşe geçen grup önce “Sirk, kürk, et - Hepsi Eziyet”,”Hayvan için işkence - Size göre eğlence” ve “Hayvana, İnsana, Yeryüzüne Özgürlük” gibi sloganlar attı, ardından hayvan maskeleri takarak sirk hayvanlarının ağzından terbiye edilmeleri için uygulanan zulümleri “Tırlarla şehirden şehre taşınan mahkumlarız” gibi cümlelerle ifşa ettiler.

Basın açıklamasında sirklerin hayvanlar için eğlence değil işkence olduğunu vurgulayan Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Güray Tezcan, “Bugün hayvan zulmü ile eğlendirilen çocuklar, yarın şiddet ve ayrımcılığın her türlüsünü normal karşılayabilir veya uygulayabilir” diyerek aileleri uyardı. Hayvan dostu geçinen Beylikdüzü Belediyesi de hayvanlı bir sirke müsaade etmesinden ötürü protesto edildi.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere canlı hayvan kullanan sirkler üzerindeki kamuoyu baskısı giderek artıyor. Bolivya’dan İngiltere’ye kadar pek çok ülkede özellikle vahşi hayvan kullanan sirkler tamamen yasaklandı. Hayvanlı sirklere alternatif olarak hayvansız sirkler teşvik ediliyor. Ayrıca çocukların hayvanları yakından tanıyabilmesi için en iyi yöntemin doğa gezileri veya belgeseller olduğu vurgulanıyor.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği –  Freedom to Earth Association
E-posta: yeryuzuneozgurluk@gmail.com



Sirk protestosu sürecimizden iki video paylaşıyoruz: