10 Mart 2012 Cumartesi

Kayıp yakınları 161'nci kez oturdu

İHD ve kayıp yakınlarının Diyarbakır'da düzenledikleri 161'nci eylemde, "Bu halkın önderiyle ve muhataplarıyla görüşüp sorunu çözmek dışında başka bir çözüm yoktur" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eyleminin 161'incisi yapıldı.

Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kitle, faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici yaptığı açıklamada, devlet içindeki JİTEM tarzı yapılanmaların ortaya çıkarılmadığını belirterek, Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrarın ve 1990'lardaki gibi "güvenlikçi" politikaların bu tür yapıların ortaya çıkmasını engellediğini söyledi.

Kürt sorununun çözümü konusunda hükümete çağrıda bulunan Bilici, "Bu halkın önderiyle ve muhataplarıyla görüşüp sorunu çözmek dışında başka bir çözüm yoktur" dedi.

Bilici'nin ardından İHD Kayıp Komisyonu üyesi Necibe Güneş Perinçek söz aldı. Perinçek, 26 Mart 1994'te Antep'in Nizip İlçesi'nde JİTEM elemanları tarafından kaçırılıp öldürülen Mehmet Şen'in hikayesini anlattı.

Şen'in JİTEM tarafından gözaltına alındıktan sonra kabul edilmediğini söyleyen Perinçek, eşinin resmi kurumlara başvurularına rağmen akıbeti hakkında bilgi alamadığını kaydetti.

Perinçek, Mehmet Şen'in kaybedilmesinden sonra PKK'ye katılan ve farklı tarihlerde yaşamını yitiren oğulları Fırat ile Doğu Şen'in hayatlarını da anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

Kaynak: ETHA