21 Mart 2012 Çarşamba

İHD Newroz'daki Hak İhlallerini Raporlaştırıyor

İHD, Newroz kutlamalarında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırarak kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı, ölenler ve yaralananlarla ilgili etkili bir soruşturma yapılması gerektiğini hatırlattı.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Newroz kutlamaları sırasında yaşanan olaylara yönelik yaptığı açıklamada, bu süreçte yaşanan hak ihlallerinin raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşacağını ve hukuki süreçlerin işletilmesini beklediğini belirtti. "Newroz direnişinin, Kürt sorununun daha fazla ertelenemeyeceğini ortaya koyduğunu" söyledi.

18 Mart'ta İstanbul'da Hacı Zengin'in başına isabet eden gaz bombası kanisteri ve gaz bombasının yarattığı kimyasal etkiyle hayatını kaybettiği; 20 Mart'ta Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün bir polisin saldırısına uğradığı; ve polis memuru Ahmet Toprakoğlu'nun da silahla yaralanarak yaşamını yitirdiğini hatırlatan İHD, yaralanan yüzlerce kişiyle ilgili sorumlu makamlar hakkında etkili soruşturma açılarak, sokak ortasında işkence ve kötü muamele yapan görevliler hakkında insanlığa karşı suç işlemekten ötürü davalar açılmasını beklediklerini söyledi.

İHD, Newroz'un erken kutlanmak istenmesini "Resmî tatil olmayan Newroz'un, hafta içi kutlanması demek, işgücü kaybı anlamına gelmektedir. Tatil günü kutlanmasını engellemek ise hükümete verilen görevlerin keyfî olarak yerine getirilmediğini göstermiştir" diye anlattı.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hükümetin anayasal ve yasal yetkisini aşarak Newroz'un sadece 21 Mart'ta kutlanacağına dair genelgesi otoriter yüzünü göstermiş; Newroz'u dilediği zamanda kutlamak isteyen Kürtlere karşı yaygın ve sistematik insan hakları ihlalleri gerçekleştirilmiş; 21 Mart'a kadar iki kişi yaşamını yitirmiş; yüzlerce kişi yaralanmış; yüzlerce kişi gözaltına alınmış; onbinlerce insana polisin orantısız gücü kullanılmış ve kimyasal ajanlardan üretilmiş tonlarca kimyasal gaz, silah olarak kullanılmıştır.

"18 Mart'tan bu tarafa hükümetin antidemokratik ve yasadışı tutumu nedeniyle adeta meydan savaşlarına dönen Newroz Kutlamalarında yaralanan yüzlerce kişiyle ilgili sorumlu makamlar hakkında etkili soruşturma açılarak, sokak ortasında işkence ve kötü muamele yapan görevliler hakkında insanlığa karşı suç işlemekten ötürü davalar açılmasını bekliyoruz.

"Bu yıl ortaya konan Newroz Direnişi Kürt Sorunu'nun çözümünün daha fazla ertelenemeyeceğini net bir şekilde ortaya koymuştur. Hükümet, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırarak kesilen müzakereleri yeniden başlatmalı; uyguladığı yargı baskısını sona erdirmeli; toplantı ve gösteri hakkı başta olmak üzere ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmalı, kalıcı çatışmasızlık ortamının sağlanması için adım atmalıdır."

Kaynak: Bianet