21 Mart 2012 Çarşamba

Günün Newroz bilançosu: En az 350 gözaltı

Batman, Cizre, Viranşehir, Silopi, İdil, Halfeti, Van, Patnos, Tekman, Yüksekova, Iğdır, Bulanık, Bitlis, Salihli ve Antalya'da kutlanmak istenen Newroz Bayramı'na polisin müdahalesi sonucu başlayan olaylarda en az 350 kişi gözaltına alındı. Müdahalelerde onlarca kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

BATMAN

Batman Barosu'nun verdiği bilgilere göre; Batman'da Newroz kutlaması için toplanan on binlerce kişiye polisin müdahalesi sonucu çıkan olaylarda 42'si çocuk olmak üzere 148 kişi gözaltına alındı. Batman'da polis müdahalesi sırasında Alamettin Okay (32) adlı yurttaş gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Beyin kanaması geçiren Okay, Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. Okay'ın durumunda herhangi bir değişikliğin olmadığı ve ciddiyetini koruduğu bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında Almanya Sol Parti delegasyonu ile beraber gözlemci olarak Batman'daki Newroz kutlamasına gelen Özgür Politika çalışanı Xededa Diker var. Yaralı sayısı hakkında net bir bilgi alınmazken, çok sayıda kişinin de yaralandığı öğrenildi.

CİZRE

Cizre İlçesi'nde Newroz kutlamasına izin vermeyen polis, BDP İlçe binasını dakikalarca uzun namlulu silahlarla taradı. Tarama sırasında bir yurttaş ağır yaralanırken, kadın, çocuk, genç, yaşlı onlarca kişi ise yerlerde sürüklendikten sonra otobüslerle gözaltına alındı. Olaylarda 3 polis ile 2 sivil yaralanırken, yaralanan bir sivil ile bir polisin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Aralarında Cizre Belediye Başkanvekili Mustafa Gören, yaşlı yurttaşlar ve çocukların da bulunduğu 50'yi aşkın kişi gözaltına alındı.

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde müdahale sonrası mahalle aralarındaki çatışmalar devam ederken, olaylarda en az 23 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

SİLOPİ

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde Newroz kutlamalarına yapılan müdahalenin ardından aralarında çocukların da olduğu 5 kişi yaralandı. Polisin attığı gaz bombalarının çeşitli yerlerine isabet etmesi sonucu yaralananlar Silopi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan müdahalenin ardından yaralıların taburcu edildiği bildirildi.

İDİL

Şırnak'ın İdil İlçesinde Newroz kutlamalarına polisin müdahale etmesi üzerine polis ve kitle arasında çatışma çıktı. 2 kişinin yaralandığı olaylar ilçenin tüm mahallelerine yayıldı.

HALFETİ

BDP Halfeti İlçe binasının önünde bulunan alanda toplanan yüzlerce kişi Newroz'u kutlamak için yürüyüşe geçti. Polisler alanın çevresinde barikat kurarak yüzlerce kişinin alana girmesini engelledi. Ardından kitle BDP İlçe binası önünde toplanarak Newroz ateşini yaktı. Daha sonra polisler buraya gelerek kitleye gaz bombalarıyla müdahale etti. Kitle de polise taşlarla karşılık verdi. Çıkan olaylarda polisler aralarında BDP İlçe Başkanı Mustafa Bayram'ın da bulunduğu 5 kişiyi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanların isimleri şöyle; Mustafa Bayram, İbrahim Canpolat, Şaban Yılmaz, Mesut Altıntaş, İsmet Güzeltaş. İlçede olaylar sona erdi. Polisin müdahalesi sonucu yaralanan ve gözaltına alınan İbrahim Canpolat'ın polisler tarafından Birecik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi. Polisin copla yaraladığı Canpolat'ın bedensel engelli olduğu öğrenildi.

Van, Patnos, Tekman, Yüksekova, Iğdır, Bulanık, Bitlis'te de en az polis müdahalesi sonucu en az 70 kişi gözaltına alındı, 6'sı polis onlarca yurttaş da yaralandı.

Antalya'da dün akşam yapılan Newroz kutlamasına polisin müdahalesi sonucu 25'i aşkın kişi gözaltına alınırken, Manisa'nın Salihli İlçesi'nde de polisin müdahalesi sonucu çoğu kadın yaklaşık 25 kişi gözaltına alındı. Salihli'deki müdahalede, kalp rahatsızlığı olan 70 yaşındaki Abdulhamit Özdemir kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Özdemir'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenilirken, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu çok sayıda yurttaşın da atılan gazlardan dolayı hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

DİHA
Kaynak: Haberlink