15 Mart 2012 Perşembe

HDK 16 Mart katliamlarını lanetledi

Halkların Demokratik Kongresi, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını lanetledi.

Halkların Demokratik Kongresi ve EMEP, yarın yıl dönümleri olan Halepçe ve Beyazıt katliamlarına ilişkin açıklama yaptı.

HDK Yürütme Kurulu, 16 Mart 1988'de dönemin Saddam yönetiminin Halepçe'de Kürtlere yönelik katliam yaptığını, kimyasal ve biyolojik silahlarla 5 bini aşkın Halepçeliyi öldürdüğünü belirtti.

HDK, "Saddam diktatörlüğü altındaki Irak sınırları içinde bulunan bugünkü Kürdistan Federal Yönetimi altındaki topraklarda gerçekleştirilen katliam insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri olarak yer almaktadır" dedi.

KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR

Ortadoğu ve birçok bölgede savaşlar ve katliamların sürdüğünü belirten HDK, şöyle devam etti: "Diller, kültürler, inançlar üzerinde süren baskı devam ediyor. Kürt halkına yönelik saldırılar Türkiye'de de devam ediyor. Geçen yıl Kazan vadisinde TSK tarafından PKK'ye karşı gerçekleştirilen operasyonda kimyasal silahların kullanıldığına ilişkin iddialara hala ikna edici yanıtlar verilmedi. Yine TSK tarafından F-16 savaş uçaklarıyla gerçekleştirilen ve 34 köylünün öldürüldüğü Roboski katliamının sorumluları hakkında hala bir dava açılmış değil."

16 Mart 1978'de ise Beyazıt'ta bir katliam yaşandığını ve 7 öğrencinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan HDK, dava dosyasının kapatıldığını belirtti. HDK, "Katliamın polis şefleri Şükrü Balcı ve Reşat Altay gibi görevlilerin desteği ya da himayesi ile yapıldığı iddiaları ise açıklığa kavuşturulmadı. 16 Mart Beyazıt katliamı da Türkiye'de işlenen onca katliam gibi karanlıkta bırakıldı" dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Tarihin gösterdiği zulümle abad olunamayacağıdır. Günümüzde de zulme ve baskıya karşı halkların mücadele içinde olduğunu görüyoruz. Baskı ve şiddetle özgürlük bir süre bastırılabilir, ancak engellenemez! Katliamlarla, kimyasal, biyolojik ya da konvansiyonel, hangi silahlar ve hangi yöntemler kullanılırsa kullanılsın eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin durdurulamaz. Halkların Demokratik Kongresi olarak 16 Mart Halepçe katliamını ve Beyazıt katliamını gerçekleştirenleri bir kez daha lanetliyoruz."

EMEP de yaptığı yazılı açıklamada "Halepçe'de 5000'i aşkın insan kimyasal silahlarla vahşice katledildi. 24 yıl önce gerçekleştirilen Halepçe katliamının görüntüleri ve insanların vahşetten kaçışı bu gün hala hafızalardaki canlılığını koruyor" dedi.

Beyazıt katliamının karanlıkta bırakıldığını belirten EMEP, olayın aydınlatılmasını istedi.

Kaynak: ETHA