15 Mart 2012 Perşembe

'İşçiler yanıyor, hükümet bakıyor'

HDK, Partizan, BDSP, Emekli-Sen, direnişteki işçiler; yaşamını yitiren 11 işçinin öldüğü yerde basın açıklaması yaptı, "Kapitalizmin kar hırsı işçileri öldürdü" dedi.

Aralarında Maltepe Belediyesi ve MESA'da direnişe geçen işçiler, Halkların Demokratik Kongresi, Partizan, Emekli-Sen gibi kurumların da bulunduğu çok sayıda kurum Esenyurt'ta 11 işçinin yaşamını yitirdiği yerde basın açıklaması yaptı.

Real Market önünde bir araya gelen kurumlar, sloganlarla işçilerin yaşamını yitirdiği çadır alanına yürüdü. Yürüyüş boyunca, "Kaza değil bu bir cinayet", "İşçiler yanıyor, hükümet bakıyor", "Katil patron hesap verecek", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "İnsanca çalışmak istiyoruz" sloganları atıldı.

İŞ CİNAYETLERİNDE REKORTMENİZ

Yangın çıkan çadır alanının önünde kurumlar adına açıklama yapan Esin Yıldız, Davutpaşa, Elbistan, Adana Kozan'daki iş cinayetlerine işaret ederek, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ikinci olduğunu hatırlattı.

'ÖLÜM NEDENİ KADER DEĞİL KAPİTALİZM'

İşçilerin kötü koşullarda barındığını ve gerekli önlemler alınmadığı için yaşamlarını yitirdiklerini vurgulayan Yıldız, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun açıklamalarına tepki göstererek, "İşçilerin ölmesinin nedeni vadelerinin gelmiş olması ya da kader değildir. Bu cinayetin sorumlusu tüm kurumlarıyla kapitalist sistemdir" diye konuştu.

'NE İLK NE DE SON OLACAK'

"Bu iş cinayeti ne ilk ne de son olacaktır. Kapitalist sistem var olduğu sürece iş cinayetleri olacaktır. Kapitalizmde temel amaç daha fazla kardır" diyen Yıldız, 11 işçinin katilinin Kayı inşaat ve Ece şirketi, Çalışma Bakanlığı, Esenyurt Belediyesi, kapitalist sistem ve devlet olduğunu söyledi.

Yıldız, ölen işçileri mücadelede yaşatacaklarını ve sorumlularının yargılanması için mücadele edeceklerini duyurdu.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER TEPKİLİ

Direnişteki Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinden İlhan Yıldırım, "Dün benim burada işçi kardeşlerim öldü" diyerek söze başladı. Tersanelerde, madenlerde, inşaatlarda yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yıldırım, mücadele edilmediği sürece iş cinayetlerinin süreceğini belirtti.

Direnişteki MEPA işçileri adına konuşan Ahmet Ergun, Esenyurt'taki tüm fabrikaların benzer koşullara sahip olduğunu ifade etti.

Kaynak: ETHA