Pozantı Cezaevi'nde yaşananlara tepki gösteren çocuklarla çalışan birçok kurum, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukların tutuklanmaması ve Pozantı çocuklarının ailelerinin yanına gönderilmesi gerektiğini söyledi.
Pozantı Cezaevi'nde yaşananlara tepki gösteren çocuklarla çalışan birçok kurum, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukların tutuklanmaması ve Pozantı çocuklarının ailelerinin yanına gönderilmesi gerektiğini söyledi.
Diyarbakır'da çocuklarla çalışan çok sayıda kurum bir araya gelerek Adana Pozantı Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili tepkisini gösterdi.
Yapılan ortak açıklamada yıllardır tüm çocukların maruz kaldığı hak ihlallerine ve sistematik şekilde Kürt çocuklarına uygulanan işkence, tutuklama, taciz, tecavüz ve yaşam hakkı ihlaline değinilerek kamuoyunun acil olarak harekete geçmesi istendi.
Defalarca hak ihlalleriyle gündeme gelmesine ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu dahil birçok kurumun kapatılmasını önermesine rağmen Pozantı Cezaevi'yle ilgili olarak hiçbir şey yapılmamış olmasının işkencelere davetiye çıkardığı anlatıldı.
Yaşanan olayları gündeme taşıyan çocukların ve basın çalışanlarının gözaltına alınmalarının bir tür sindirme girişimi izlenimi verdiğine değinilen açıklamada, Pozantı Cezaevi'ndeki çocukların başka bir yere nakledilmesinin hak ihlallerinin sürdüğü anlamına geldiği belirtildi.
Sivil izleme kurulu vurgusu
Çocuklarla çalışan kurumlar çocukların korunması için acil taleplerini de dile getirdi:
* Devletin ilgili makamları, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu'na uygun olarak çocukları tutuklamaktan vazgeçmelidir.
* Devlet tutuklu ve hükümlü çocuklara yönelik Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uygun mekânların oluşturulması için acilen harekete geçmeli ve söz konusu mekânlar sivil izleme kurullarına açık olacak şekilde yapılandırılmalıdır.
* İlgili makamlar acilen toplanarak, çocukların ailelerinin yanına geri dönüşlerini sağlamalı ve yaşadıkları travmaları atlatmaları için gerekli süreçleri işletmelidir.
* Kapalı kurumlarda çalışan ilgili meslek elemanları, mevcut durumu öncelikle insani ve vicdani açıdan, daha sonra meslek etiği çerçevesinde tekrar gözden geçirmeli, bu korkunç tablonun oluşmasında kendi pozisyon veya pozisyonsuzluklarıyla yüzleşmelidir.
* Yazılı ve görsel medyanın, çocuklarla ilgili yaptıkları haberlerde yeni mağduriyetler yaratmamaları ve bu konularda ilgili kişi ve kurumlardan destek almaları gerekmektedir.
Açıklamada imzası bulunan kurumlar: Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği, Diyarbakır Bağlar Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, Diyarbakır Sur Belediyesi, Diyarbakır Yenişehir Belediyesi, Diyarbakır Yerel Gündem-21 Kent Konseyi, Duy-Der, Eğitim-Sen, Göç Vakfı, PDR Derneği, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği, Umut Işığı Kadın Kooperatifi, Mezopotamya Gençlik Araştırma Merkezi Derneği, Mezopotamya Kulüpler Birliği. (YY)
Derneklerin açıklamasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Bianet