8 Mart 2012 Perşembe

Gözaltında taciz cezalandırılmıyor

Yaklaşık 6 yılda 347 kadın, devlet kaynaklı cinsel işkenceye maruz kaldı. Gözaltında cinsel saldırı nedeniyle toplam 158 dava açılırken, sonuçlanan davası sayısı sadece 8. Bunlardan birisinde faile verilen 10 aylık hapis cezanın teciline karar verildi.

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle, 1997 yılından bu yana yaşanan kadınlara, travesti ve transseksüellere yönelik devlet kaynaklı cinsel işkence olaylarına ilişkin raporunu açıkladı.

1997-2012 yıllarını kapsayan rapora göre, devlet kaynaklı cinsel işkence nedeniyle 347 kişi büroya başvuruda bulundu. Bunlardan 30'u yurtdışında yaşıyor. Türkiye cezaevlerinden gelen başvuru sayısı ise 41.

Rapora göre, yaklaşık 6 yılda 80 kadın devlet kaynaklı tecavüze maruz kaldı. Bunlardan 2'si tecavüze uğradıktan sonra intihar etti, bir kadın işkence sonucu yaşamını yitirdi, 14 yaşındaki bir kız çocuğu ise tecavüze uğradıktan sonra akrabaları tarafından "namus temizleme" gerekçesiyle öldürüldü, 1 kadın işkencenin uzun vadeli etkisi sonucu Aralık 1999 tarihinde yaşamını yitirdi. 1 kadın iş yerinde tecavüze maruz kaldı. Ailesi hakkında ölüm kararı çıkardı.

Rapora göre, 26 kişi ise tacize maruz kaldı. 21 kişi, kayıtsız gözaltında taciz ve tecavüze uğradı. 1 kişi basın yoluyla cinsel tacize maruz kaldı. İşkence sonucu bebeğini düşüren kadın sayısı ise 8. 3,5–10 yaşlarındaki çocuklarıyla birlikte işkenceye maruz kalan kadınların sayısı 10 olarak açıklanırken, 5 kadın da tecavüze uğradıktan sonra hamile kaldı. Rapora göre, 3 çocuk yaşıyor, 2 çocuk aldırıldı, 1 çocuk ise ölü doğdu. 5 kadın da bekâret kontrolüne maruz kaldı.

Raporda, suçu işleyen faillerin dağılımı ise şöyle aktarıldı:

Polis: 254
Jandarma/Asker: 90
Özel Tim: 17
Korucu: 15
İnfaz Koruma Memuru: 43
İtirafçı: 4
Gazeteci: 1
Adli Tutuklu: 24
Belediye Başkanı: 1
Adliye görevlisi bekçi: 1
Diğer kamu görevlileri: 3

EN ÇOK KÜRT KADINLARINA İŞKENCE YAPILDI

İşkenceye maruz kalan kadınlardan 255'i Kürt kadınları. Kadınların gözaltına alınma nedenlerinin büyük kısmını ise siyasi nedenlerden ya da savaş kaynaklı oluşturuyor. Bu nedenle toplam 269 kadın gözaltına alındı. Bunlardan 1 tanesi adli-siyasi, 5 tanesi siyasi-savaş kaynaklı, 7 tanesi siyasi ve ailenin erkek üyeleri hakkında bilgi almak için, 7 tanesi siyasi ve ailenin siyasi üyelerinden dolayı cezalandırmak için gözaltına alındı.

Ailenin erkek üyelerini konuşturmak ya da ailenin erkek üyeleri hakkında bilgi almak için ise 16 kadın gözaltına alındı. 9 kadın, adli nedenlerden dolayı tecavüze, 69 kadın da cinsel tacize maruz kaldı.

SADECE 8 DAVA SONUÇLANDI

Raporda, 97 kadının korktuğu için hukuki işlem istemediği belirtilirken, 14 kadının da dava devam ederken şikayetinden vazgeçtiği kaydedildi. Raporda 158 davadan Türkiye'de mahkeme kararı ile sonuçlanan davası sayısının sadece 8 olduğu belirtildi. Bunlardan birisi, dava iç hukukta faillerin mahkumiyeti ile bitti ve 10 aylık cezanın teciline karar verildi. Diğer davalar ise faillerin cezalandırılmasıyla bitti.

Raporda, 134 kişinin suç duyurusu nedeniyle ağır baskıya maruz kaldığı da bildirildi.

Kaynak: ETHA