12 Mart 2012 Pazartesi

'Gazi'den Roboski'ye katleden devlettir'

Gazi katliamının 17. yılında Gazi Mahallesi'nde bir araya gelen kitle, katliamı lanetleniyor. Yoğun yağmur altında eski karakol durağında bir araya gelen HDK bileşenleri Gazi Mezarlığı'na yürüyecek. Mahalle esnafı kepenk kapatma çağrısına uyarak kepenklerini kapattı.


Gazi Mahallesi'nde kahvehanelerin taranarak bir Alevi dedesinin öldürülmesinin ardından başlayan halk ayaklanmasında öldürülen 17 kişi bugün anılıyor. Gazi Mahallesi eski karakol durağında bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, "Gazi'den Roboski'ye katleden devlettir" ortak pankartı arkasında toplandı. HDK bileşenleri, BDP, ESP, SDP, EMEP, Partizan, SODAP, TÖP pankartlarıyla yer aldı.

"Gazi'nin hesabı sorulacak", "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "Bedel ödedik bedel ödeteceğiz", "Hasan Ocak yaşıyor, komutana bin selam" sloganlarının atıldığı eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) "Adalet istiyoruz, Gazi katliamı sorumluları cezalandırılsın", Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) "Dün Gazi'de bugün Uludere'de katleden devlettir", Partizan "Gazi'den Roboski'ye katil devlet hesap verecek" pankartlarıyla katıldı.

ESP kortejinde Gazi katliamının ardından gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın fotoğrafları taşınırken, Ocak ailesi de ESP kortejinde yürüyor.

MLKP yol kenarına "Yeni ayaklanmalar için ileri" pankartı asarken, TKP/ML TİKKO da "Gazi'den Roboski'ye faşist devlet hesap verecek" pankart açtı.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Bu arada mahalle esnafı katliamı lanetlemek için kepenklerin kapatılmasını çağrısına uyarak işyerlerini açmadı.

Halk Cephesi ve Gazi 12 Mart Platformu da bugün ayrı ayrı yürüyüşler düzenleyecek.

ALİBEYKÖY MEZARLIĞI'NDA ANMA

Sabah saatlerinde ise Alibeyköy Mezarlığı'nda Mümtaz Kaya ve Fevzi Tunç'un mezarı başında anma yapıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve ESP üyeleri tarafından yapılan anma etkinliğinde ESP PM üyesi Önder Öner bir konuşma yaptı. Gazi Mahallesi'nde 17 yıl önce bir kontrgerilla saldırısı yaşandığını hatırlatan Öner, "Gazi katliamında 17 yoldaşımız şehit oldu" dedi. Halkın direnişine dikkat çeken Öner, halkın can feda direniş gösterdiğini söyledi. Anma etkinliğinde saygı duruşunda bulunuldu, "Gazi şehitleri ölümsüzdür" sloganı atıldı.

Kaynak: ETHA