12 Mart 2012 Pazartesi

11 İşçi Şantiyede Yanarak Öldü

Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde, işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda yangın çıktı, 11 işçi hayatını kaybetti. Şantiye şefi dahil beş kişi gözaltına alındı.


İstanbul Esenyurt'ta Güzelyurt Mahallesi 12. Cadde üzerindeki Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda yangın çıktı, 11 işçi hayatını kaybetti.

Yangınla ilgili beş kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusu da bulunuyor.Polisin olayla ilgili 3 kişiyi de aradığı bildirildi.

Ölen 11 işçiden adı belirlenen 10 kişi şöyle:  Bayram Ege Pehlivan (48), Çetin Coşkun (42),  Seyfettin Topal (38), Abdurrahman Deniz (42),  Sevdin Özen (28), İsa Topal (22), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Hakim Akçam (46), Fatih Acun (24).

Cenazeler Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

İstanbul Valiliği, yangının ardından yaptığı açıklamada, yangının dün akşam saat 21.10 sularında meydana geldiğini, üç çadırın yandığını ifade etti.

11 işçinin hayatını kaybettiği yangında yaralanan olmadı.

Valilik açıklamasında, "Olay yeri incelemesi, savcılık makamı nezaretinde Emniyet ve İtfaiye tarafından yürütülüyor ve yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme devam ediyor" dendi.

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da yangının çıktığı şantiyede 200 işçinin kaldığını ve yangının çadırların mutfak bölümünde çıktığını söyledi.

Çoğunluğu Van, Sivas ve Ordu'dan gelen işçiler her gece bu korkuyla uyuduklarını söyledi.

Van depreminden kaçanlar yangına yakalandı

Şantiyede vinç operatörü olarak çalışan ve çadırlarda kaldığını söyleyen Abbas Mendi, yangın başladıktan sonra olay yerine geldiğini ve üç çadırın yandığını gördüğünü söyledi.

Mendi, Milliyet gazetesindeki habere göre, "Biz kendimiz müdahale ettik. İtfaiyeyi de aradık. Yapacak bir şey kalmamıştı. Çok alev olduğu için üzerine gidemedik. Alev yükselince insanlar çıkmayınca içeride kaldıklarını anladık. Bir kaçını çekerek alabildik. Gerisini kurtaramadık" diye konuştu.

Mendi, çadırlarda kalanları tanıdığını belirterek, "Ölenler Ordulu, Sivaslı ve Vanlılar. Van depreminden kaçan arkadaşlar maalesef böyle bir felakete denk geldiler" diye konuştu.

"Bir çadırda 30-35 kişi kalıyordu"

Mendi, "İşverenden bir talepte bulundunuz mu?" sorusuna da "Böyle bir talebimiz olmadı. Türkiye şartları hep böyle. Bütün işçiler buralarda yaşamak zorunda kalıyor. 30-35 arası kişi kalıyordu bir çadırda" yanıtını verdi.

Ölen işçilerden 24 yaşındaki Fatih Acun'un akrabası Nuri Acun, "Bu şartlarda çadırlarda kalınmaz. Kış şartları sebebiyle firmanın önlem alması gerekirdi" dedi.

20 gün önce çalışmak için Ordu'dan İstanbul'a gelen 35 yaşındaki Seyfettin Topal da yangında hayatını kaybetti.

Ağabeyi İdris Topal, "Kardeşim oğlunu askere gönderdi ve İstanbul'a ekmek parası kazanmak için geldi. Her zaman çadırda kaldıklarını söylüyordu. Dün geceden beridir burada bekliyoruz. Olay yerine gittim, kimseden bilgi alamadım. Firmanın yetkililerini arıyoruz, telefonlarına cevap vermiyorlar" dedi.

"İşçinin hayatı bu kadar ucuz olmamalı"

Ölen işçilerin arkadaşları da Adli Tıp Kurumu'na geldi.

Van'daki depremin ardından İstanbul'a çalışmak için geldiğini söyleyen işçilerden Fuat Kahraman, "Yangında ölenlerin büyük kısmı arkadaşlarımız. Olayı duyunca destek vermek amacıyla buraya geldik. Kış şartları sebebiyle çadırlarda kalıyoruz. Buna karşı önlem alınması gerekiyor. Bu şartlarda çadırda kalınmaz. İşçi hayatının bu kadar ucuz olmaması gerekiyor" diye konuştu.

Şirket: ECE Türkiye, Taşeron: Kayı İnşaat

Yangın, taşeron firma Kayı İnşaat'ın yaptığı Marmara Park'ta yaşandı.

ECE Türkiye, Deutsche Bank'ın yatırım şirketi DWS ile Finansbank, İş GYO ve Kayı İnşaat işbirliği ile inşa edilen Marmara Park'ın temeli, 1 Mart 2011 Salı günü Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, AKP Esenyurt İlçe Başkanı Şenay Değer, Ece Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve Kayı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhun Kartal'ın da katıldığı bir törenle atılmıştı.

ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. Ekim 2000'de İstanbul'da kuruldu. Şirket, İstanbul'da Metrocity, Beylikdüzü Migros Alışveriş Merkezi, CarrefourSA Maltepe Park, Ankara'da ANKAmall, Antalya'da Antalya Migros Alışveriş Merkezi ve Eskişehir'de Espark Alışveriş Merkezi'ni yönetiyor.

Kayı İnşaat, Erzurum'un Tortum ilçesindeki hidroelektrik santralinin yapımını da üstlenmişti. 2009 itibarıyla 1 milyar 100 milyon dolar ciro elde eden Kayı İnşaat'ın sadece 10 bin lira vergi ödediğini tespit eden vergi müfettişleri, şirkete Haziran 2010'da 30 bin lira ceza kesmişti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre, 2011'de toplam 558 işçi öldü. 2012 Ocak ayında ise 62 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, şubat ayında en az 42 işçi hayatını kaybetti.

24 Şubat'ta Adana Kozan'da yapılan Gökdere Köprü Barajı inşaatında meydana gelen patlama sonucu sulara kapılan üç işçinin cenazesine ulaşıldı, yedi işçiden hala haber yok

Kaynak: Bianet

İşçiler göz göre göre öldürüldü

Esenyurt'ta dün gece bir alışveriş merkezi inşaatında çıkan yangında 11 taşeron işçi yaşamını yitirdi. Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi olarak yansıtılan Marmara Park AVM inşaatında 1,5 ay öncede yangın çıktığı buna rağmen hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı.

İstanbul Esenyurt'ta katliam gibi bir iş cinayeti yaşandı. Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde çıkan yangında 11 işçi yaşamını yitirdi. Çalışmak için farklı kentlerden İstanbul'a gelen işçilerin arasında Van depremzedeleri de olduğu öğrenildi. Yaşamını yitiren işçilerin Kaldem adlı taşeron şirkete bağlı olarak inşaatta çalıştıkları ve sağlıksız koşullarda barındıkları öğrenildi.

Alman Ece'nin Türkiye iştiraki Ece Türkiye ve Deutsche Bank'ın yatırım şirketi DWS ortaklığıyla yapılan Marmara Park AVM inşaatını Kaya İnşaat yürütüyor. Ana firmanın işçilerinin daha sağlıklı koşullarda kaldığını anlatan işçiler, Kaldem adlı taşeron şirketin işçilerinin çadırlarda barındıklarına dikkat çekti. İşçiler çadırda çıkan yangına işçilerin ısınmak için kullandıkları elektrikli sobanın neden olduğunu iddia etti.

Çıkan yangında arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsü içinde olan taşeron işçiler, kendilerinin ortada kaldıklarını ve hiçbir açıklama yapılmadığını belirtti. 1,5 ay önce aynı yerde yine yangın çıktığını buna rağmen hiçbir önlem alınmadığına dikkat çeken işçiler, şantiyede işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmazsa işçilere para cezası kesildiğini, ancak patronların yatakhane kısmında hiçbir önlem almadığını vurguladı. Yatakhanedeki olumsuz koşullarla ilgili kalfalarla defalarca görüştüklerini söyleyen işçiler, değişen bir şey olmadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi olarak yansıtılan inşaatta yaşamını yitiren işçilerin Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldığı öğrenildi.

İTO VE MAKİNE MÜHENDİSLERİ İNŞAAT ALANINDA

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda çok vahim bir tablonun ortaya çıktığını söyledi. Yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini belirten Gören, "Çadır koşulları çok kötü, betonarme olması lazım. İşçi burada zatürreden ölür" diye konuştu. Gören, "Biz Tabip Odası olarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği için çok sayıda çalışma yaptık, bu konuda ülkemizdeki tablo son derece vahim bir noktaya ulaştı. Bu yaşananlardan umarım ders çıkarılır ve bir daha böyle vahim olaylar yaşanmaz" dedi.

Makine Mühendisleri Odası'ndan Münir Aydın'ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de bölgede incelemelerde bulunuyor.

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Namık Ata ise soruları yanıtlamadı.

İtfaiye ve polisin olay yeri inceleme çalışmaları sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise olay yerine halen gitmedi.

Bu arada olayla ilgili 6 kişinin gözaltına alındı, 2 kişinin halen arandığı açıklandı. Gözaltına alınanların Kıraç Polis Karakolu'na götürüldüğü öğrenildi.

SENDİKA VE MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

İş cinayetine ilişkin bölgede incelemelerde bulunan sendika ve meslek örgütleri ortak açıklama yapacak. Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi saat 15.00'da iş cinayetinin yaşandığı inşaatın önünde açıklama yapacaklarını duyurdu.

Kaynak: ETHA