3 Mart 2012 Cumartesi

Evlerin işaretlenmesine kitlesel tepki

Binlerce Alevi, Alevilerin evlerinin işaretlenmesine karşı Adıyaman'da buluştu.

Alevi dernekleri, Adıyaman'da Alevilerin evlerinin işaretlenmesini protesto etmek için bir araya geldi. Dernekler ve siyasi partiler tarafından yapılan eylemde binlerce kişi bir araya geldi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, sorumluların açığa çıkarılmasını ve yargılanmasını istedi. İdris Naim Şahin'in işaretleri çocukların yaptığı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Geçmez, "Kim bu çocuklar? İyi çocuklar mı?" diye sordu.

'BARIŞ VE KARDEŞLİK İSTİYORUZ'

Alevilerin barış ve kardeşlikten başka şiarlarının olmadığını söyleyen Geçmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler bu topraklar da binlerce yıldır yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz. Bu topraklarda barış ve kardeşlik içinde yaşamak için her türlü mücadeleyi sergileyeceğiz."

'ŞEMDİNLİ'DE DE İYİ ÇOCUKLAR VARDI'

Alevilerin Sünnilerle, Sünnilerin Alevilerle bir sorunu olmadığını ifade eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasının ardından, bombacıların 'iyi çocuklar' diye sahiplenildiğini hatırlattı. Güzelgül, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Aleviler bu oyuna hiçbir zaman gelmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan eğer Müslümanlıkta samimiyse önce Sivas'ta Madımak'ta tekbir sesleriyle insanları yakanlardan hesap sorsun. Bize akıl vermesin. dedi.

ALEVİ DERNEĞİNE TEHDİT MEKTUBU

Öte yandan Hacı Bektaş Veli Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kenan Akpınar, Adıyaman'da Alevilerin evlerinin kapılarının işaretlenmesine tepki gösterdi, derneklerine tehdit mektubu gönderildiğini duyurdu.

Gelişmeleri, 1955 yılında gayrimüslimlere yönelik 6-7 Eylül olaylarına benzeten Akpınar, gerekli önlemlerin alınmaması halinde Hrant Dink benzeri cinayetler işlenebileceğine dikkat çekti.

'YENİ HRANT DİNK'LER DOĞURUR'

Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaygı içerisindeyiz, şu an nasıl yapacağız diye düşünüyoruz. Bu tarihin birinde Rumlara da yapılmıştı ve Rumlar kendi yerlerini, yurtlarını bırakıp gitmek zorunda kalmışlardı. Bunu sadece bir psikopata indirgemek, 'kendini bilmezin biri' deyip geçmek, Hrant Dink'lerin sonuçlarını doğurur. Malatya'daki kitabevine yapılan saldırı ya da diğer tarafta papaza yapılan saldırıyla bunlar eşdeğerdir. Bu nedenle Adıyaman'da yaşananları çok kaygı verici buluyoruz. Tam da bir ayrıştırma noktasına getirip toplumu kin ve nefret üzerine inşa etmeye çalışıyorlar."

Akpınar, 'Aleviler ve Sünniler eşittir' söyleminin yeterli olmadığını belirterek, Alevilerin sosyal haklarının tanınması çağrısında bulundu.

Kaynak: ETHA