17 Mart 2012 Cumartesi

Dilovası zehirle kuşatılıyor

Dilovası İstanbul’la Kocaeli arasında, tren yolunun geçtiği, limanı olan, otobana yakın bir ilçe. Dilovası’nın bu konumu bir rant alanı oluştururken sanayicilerin de ağzını sulandırıyor. Peki sanayinin olması Dilovalılara bir şey kazandırıyor mu? Sanayi yalnızca çevreyi kirletiyor, sahili işgal ediyor. Burada yaşayanların yüzde 80’i Kürt, Dilovalıların işe alınmamasının en büyük gerekçelerinden biri de bu. Dilovası’nın en büyük sorunlarından biri de hastane.

Son günlerde birçok sorunla gündeme gelen Dilovası bugünlerde de ilçeye hakim bir tepeye, insanların biraz olsun nefes alabildiği alana kurulacak olan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile gündemde. Sahil kısmı demir ve boya fabrikalarıyla, üst tarafı çöp arıtma tesisleriyle kuşatılmışken ilçeye kuşbakışı bakan tepede kurulan OSB ile şeytan üçgeni kurulmuş oldu.

Tüm bunlar yaşanırken kurulacak olan OSB’ye karşı tepki gösteren halk ve kitle örgütleri bir araya gelerek mücadele ediyor. AKP dışındaki tüm siyasi partiler ve kitle örgütleri kurulan bu Kömürcüler OSB’ye karşı birleşmiş durumda. Gazetemize konuşan siyasi parti temsilcileri ve kitle örgütü temsilcileri Kömürcüler OSB’yi kurdurmamakta kararlı.

BEN HALKIN SIKINTILARINI DİLE GETİRMEK ZORUNDAYIM

Mahalle muhtarı olarak halkın talep ve sıkıntılarını dile getirmek mecburiyetinde olduğunu söyleyen Turgutlu Mahalle Muhtarı Mehmet Şirin Barış, “Bu durumun ilerleyen günlerde daha sıkıntılı bir hal alacağını düşünüyorum. 50 bin insanın oturduğu Dilovası’da halkın sağlık sorununu nasıl çözecekler merak ediyorum? Kömürcüler OSB; yapımı planlanan 6 okul ve inşaatı devam eden hastanenin bulunduğu alana kuruluyor. Bu nasıl bir çelişki” dedi.

SEN O KÜRTLER İÇİN NEDEN ÇALIŞIYORSUN

CHP İlçe Başkanı İsmail Kaya, verdiği mücadeleden dolayı Sakarya’da AKP’de yönetici olan akrabalarının kendisini arayıp “Sen o Kürtler için neden mücadele ediyorsun” dediklerini söyleyerek, “Biz burada kardeş gibi olmuşuz. Ben Türk’üm ama burada bir sürü Kürt dostum var. Bence sanayiciler burayı insansızlaştırma çabası içindeler. Biz buna karşı ne gerekirse yapacağız. Biz Anayasal hakkımız olan temiz bir çevrede yaşama hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

YETERİNCE HAVA KİRLİLİĞİ VAR

Dilovası’nın havasının yeterince kirli olduğunu söyleyen HAS Parti İlçe Başkanı Fevzi Perk; “Daha artık ne kuruyorlar buralara. Ne kadar kötü şey varsa hepsini buraya taşıyorlar.” dedi.

DİRENECEĞİZ

Dilovası’ya kurulmak istenen Kömürcüler OSB’ye karşı direneceklerinin altını çizen BDP İlçe Başkanı Ramazan Akboğa; “Meclisten karar çıktı burada çevre kirliğinin olduğuna dair. Çevreyi kirleten fabrikaların kaldırılacağı söylendi. Bunun aksine buraya Kömürcüler OSB taşınıyor. Biz gerekirse halkı buraya dökeceğiz, ne pahasına olursa olsun bunu kurdurtmayacağız” diyerek kararlılıklarını ortaya koydu.

KİMSEDEN ÇEKİNCEMİZ YOK

Kimseden çekinmediklerini dile getiren Saadet Partisi İlçe Başkanı Ercan Oğuz; “Dilovası halkı için ne gerekiyorsa yapacağız. Haklı bir şekilde kendi ve çocuklarımızın geleceğini savunuyoruz. Bunu yapmazsak çocuklarımıza bir gelecek bırakamayız. Bunun için de her türlü mağduriyeti göze alırız” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ KÖMÜR TOZLARIYLA MI BÜYÜYECEK

“Biz insanca yaşamayı hak etmiyor muyuz?” diyen Ağrılılar Derneği Başkanı Ömer Yıldırım yetkililere şu soruları yöneltiyor; “Çocuklarımız kömür tozları içerisinde mi büyüyecek. Anayasanın bize verdiği insanca yaşam hakkını biz hiç kullanamayacak mıyız? Biz de bu ülkenin vatandaşıyız değil miyiz? Buradaki her bireye değer verilmelidir. Yetkililer sözünde durmuyor” dedi.

KURULDUĞU YER ÇOK YANLIŞ

Yetkililerin mevcut sıkıntıları çözmesini beklerken yeni sorunlar yaratıldığını ifade eden Ekoloji ve Sağlık Derneği (EKOSDER) Başkanı Ercan Teker; “Dilovası çevre kirliliği had safhada olan bir yer. Kömürcüler OSB’nin kurulacağı alan çok yanlış bir alan. Bu alan tepeye hakim bir bölgede. Dilovası bu alandan nefes alıyor. Kömürcüler OSB’nin kurulmasıyla tüm kömür tozları yerleşim yerinin üzerine yağacak” diye endişelerini dile getirdi.

Diren Çelik - Vedat Yalvaç/Evrensel
Kaynak: Haberlink