17 Mart 2012 Cumartesi

Derbentliler: 'Barınma mücadelemizi sindirmek istediler'

Konut Hakkı Koordinasyonu Sözcüsü Köksal Doğan, yaşadıkları gözaltının için "barınma hakkı mücadelemizi sindirmek istediler" dedi.

Barınma hakkına sahip çıktıkları için gözaltına alınarak serbest bırakılan emekçiler arasında yer alan Konut Hakkı Koordinasyonu Sözcüsü Köksal Doğan, yaşadıklarını ETHA'ya anlattı.

İnsanların gözaltına alınarak sindirilmek istendiğini belirten Doğan, "Şirket ile anlaşarak evlerini boşaltan aileleri tehdit ettiğimizi öne sürdüler. İBB Emlak Danışma Müdürlüğü, Derbent'te kentsel dönüşümü yerinde yapacaklarını, herkese daire vereceklerini söylemişti. Bugünlerde bu projenin açıklanması bekleniyordu. Demek ki, açıklayacakları proje, insanları gözaltına almı projesiymiş" dedi.

Derbent Mahallesi için "rantı yüksek" ifadesini kullanan Köksal Doğan, şöyle konuştu: "Bizim mahallemizin bir tarafı Maslak, bir tarafı metro, bir tarafı Acıbadem. Kuşatılmış bir mahalle. Burada rantın yüksek olduğunu gördükleri için emekçileri bu evlerden çıkarmak istiyorlar. 3-4 yıldır burada yaşayan insanları evlerinden atmak istiyorlar. Ama bunun Derbent'te kolay olmayacağını biliyorlar. 72 daire boşaltıldı ve bu evlere kirada oturan emekçiler yerleşti. Biz yerleştirmişiz gibi gözaltında suçlamalarda bulundular. Bu evler kaçak olsa dahi, neden devlet, su, elektrik bağlıyor?"

'ARAZİ MAFYASI CEMRE İNŞAATTIR'

Mahallede 14 ev ile derneğin sabah saat 05.30 sıralarında basıldığını hatırlatan Doğan, "Özel timler tarafından evlerimiz basıldı, bir çok yer yağmalandı, camları kırıldı. Polis direnenleri darp etti" dedi.

Köksal Doğan, polis hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, şöyle konuştu: "Derbent'teki arazi mafyası bizzat oradaki Cemre inşaattır. Buradaki insanların tapuları yok sayıldı. Düzmece raporlarla insanların ellerinden tapuları alındı. Derbent halkı arazi mafyası değil, bizzat orada hak sahibidir. AKP'nin basını da operasyon düzenleyen güçler tarafından yönlendirilmiştir. Söylenenlerin hiçbirisi doğru değil. Meclis'te bulunan kentsel dönüşüm yasasının bu haliyle geçmesini istemiyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Sarıyer İlçesi'ne bağlı Derbent'te 13 Mart günü gözaltına alınan 14 kişiden 5'si savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 9 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı.

Kaynak: ETHA