17 Mart 2012 Cumartesi

Çorlu Avrupa’nın zehir deposu haline getiriliyor

Tekirdağ yolu üzeri Kartepe mevkiinde, Ekolojik Enerji tarafından yapılması planlanan ‘Katı Atık Bertaraf Tesisine onay vermeyen Çorlu Belediye Meclisinin kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye dayanarak paypas edildi. 

Bakanlığın belediye meclis kararına rağmen bu kararı alması Çorlu’daki bazı sendika, meslek örgütleri, il genel ve belediye meclis üyeleri, muhtarlar, çevre örgütleri ve duyarlı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Çorlu Ergene İnisiyatifi, Çorlu Eğitim Sen Temsilciliği, Tekirdağ Barosu, Tekirdağ Tabipler Odası, Çorlu İnşaat ve Mimarlar Odası Temsilcilikleri, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odasının çağrısı ile Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonunda yapılan toplantıda bakanlığın kararının, kendi kararlarını antidemokratik bir şekilde ipotek altına almasına karşı ortak hareket etme ve mücadele kararı alındı.

DAHA GENİŞ BİRLİK SAĞLANDI

Ergene’yi Koruma Eylem Planı için 2.5 trilyon kaynak ayırdığını söyleyen hükümet yetkililerinin Çorlu’da imar alanlarına 400 metre mesafede tehlikeli atıkların depolanıp ayrıştırmasının yapılacağı Katı Atık Bertaraf Tesisinin kurulmasının, bu eylem planının içine alınması uzun süredir Çorlu ve çevre köylülerinin tepkisini çekiyordu. Çorlu Ergene İnisiyatifi; Ekolojik Enerji AŞ tarafından kurulmak istenen yıllık 860 bin ton katı atık bertaraf edecek olan tesisin tarım ve yaşam alanlarını yok edeceği, kanser oranlarını artıracağı yönünde aydınlatma ve bilgilendirme çalışmaları yürütüyordu. Bu çabaların sonucu yapılan toplantı ile Katı Atık Bertaraf Tesisinin kurulmasına karşı daha geniş güçlü bir birliktelik sağlandı.

BU ŞİRKET KEMERBURGAZ’I DA ZEHİRLEDİ

Toplantıda söz alan Prof. Tamer Dodurka, Çorlu’da tarım arazilerinin ortasına, imar ve yerleşim alanlarına 400 metre mesafede Katı Atık Bertaraf Tesisi kurmak isteyen Ekolojik Enerji AŞ’ nin İstanbul’un önemli su kaynaklarının bulunduğu Kemerburgaz’da da aynı özellikleri taşıyan tesisi bulunduğunu belirterek Kemerburgaz’da bulunan tesisin faaliyetlerini durdurulması için kararlar olmasına ve halkın tepkisine rağmen faaliyetlerini yıllardır sürdürdüğünü dile getirdi. Buradaki tesisin yöneticilerinin “Bütün önlemler alındı” demesine rağmen, tesise yakın Hamidiye Su’ya ait kuyuların aşırı kirlenme ve cıva bulunduğundan dolayı kapatıldığını söyleyen Dodurka, şirket yetkililerinin Kemerburgaz’da halkın tepkisini dindirmek için “Merak etmeyin bu tesis kısa zamanda Çorlu’ya taşınacak” dediğini anlattı. “Çok küçük kapasiteye sahip bu tesisin yarattığı tahribat ortada iken ülkemizde izin verilen toplam katı atık tesisinin iki katından fazla kapasitede olacak olan bu tesisin Çorlu ve Trakya’da yaratacağı etkiyi düşünmek bile istemiyorum” diyen Dodurga, acilen bir platform etrafında birleşme ağrısı yaptı.

AVRUPA’NIN ZEHİRLİ ATIKLARI DEPOLANACAK

Kurulmak istenen tesisin kapasitesinin 860 bin ton/yıl olduğunun bilgisini veren Zirat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, “Bu kapasite Türkiye’deki toplam katı atıkların toplamından fazla ve 5-6 tane de şirketin başvuru için sırada bekliyor. Bu kadar kapasiteli katı atık tesisi sadece Trakya ve Türkiye’nin ihtiyaçları için değil, Avrupa’nın da zehirli atıklarının depolanıp işlenmesi için de yapılıyor. Çevre sorunları nedeni ile can çekişen Trakya ve Çorlu zehir merkezi haline getirilmek isteniyor” diye konuştu.

ONAYLANAN İMAR PLANLAR DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

1/100000 ve 1/25000’lik şematik planlarda yer almayan katı atık tesisi uygulama planlarının 1/5000 ve 1/1000’lik planlar ve Trakya’yı kurtarma planı olarak sunulan Ergene Havzası Eylem Planı içine sokulduğunu söyleyen Tekirdağ İl Genel Meclisi Başkanı Orhan Perçinoğlu, “Bundan sonra 644 sayılı KHK nedeni ile bu tip değişikliklerle sık sık karşılaşabiliriz. İmar planlarına itiraz süresi 26 Martta dolacağından dolayı itirazımızı hemen yapmalıyız. Bölge İdare Mahkemesinde itiraz davalarında Baro her türlü desteği vereceğini bildirdi ama bu yetmez. Halkın tepkisini örgütlemeliyiz” diyerek kendi üzerlerine düşeni yapacaklarını bildirdi.

TRAKYA TARIMSAL SİT ALANI İLAN EDİLMELİ

Trakya, yüzde 82’si gibi yüksek bir oranda tarıma elverişli topraklarla Türkiye’nin hatta dünyanın en bereketli topraklarına sahip olduğunu belirten Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Prof.Dr. Cemal Polat, “Trakya’nın aslında tarımsal sit alanı ilan edilmesi gerekir. Trakya Avrupa’ya giriş kapısı olduğu ve İstanbul’a yakınlığından dolayı şirketlerin talanına açıldı” diye konuştu.

SORUNU HALKA TAŞIMALIYIZ

Çorlu Belediyesi'nin Ekolojik Enerji AŞ’nin başvurusunun reddedilmesinden sonra yapılan plan değişikliğinin iptal ettirilememesi halinde aynı şirketin başka isimler ile başvuru yapabileceğini belirten Ergene İnisiyatifinden Arif Yılmaz “Asıl olan 644 sayılı KHK’nin iptal edilmesi için mücadele etmeliyiz. Bunun işçin burada bulunan bütün kurumların içinde yer aldığı bir platform kurmalı ve sorunu asıl sahipleri olan halka taşımalıyız” diyerek somut kararlar alınmasını önerdi.
Toplantı çağrıcı kurumlarından oluşan geçici bir komisyon kurularak itiraz dilekçelerinin hazırlanması, platform kurulması kararları alınarak bitirildi.

Tuncay Sağıroğlu/EVRENSEL
Kaynak:
Haberlink